MOCCACINO, LATTE NEBO ESPRESSO – JAKÝ JE MEZI NIMI ROZDÍL?

Pro většinu z nás je káva nezbytnou součástí každého dne. Každý máme svůj rituál, jak a kdy si kávu vychutnat. Víme však nejzákladnější informace o našem oblíbeném nápoji? Pojďme si je přečíst v kostce.

background beverage breakfast brown

Jak vzniká káva?

Obvykle horký nápoj získaný z plodů různých druhů rostliny kávovníku. Tyto plody v sobě ukrývají kávová zrna, ze kterých pomocí pražení a mletí vzniká námi milovaná káva. Nejčastěji se setkáme s kávou z kávových zrnek druhu arabika a robusta. Nejlepší výsledná chuť kávy se odvíjí nejen od odrůdy kávovníků, ale také od správné sklizně plodů, jejich zpracování a správného pražení.

beverage breakfast brewed coffee caffeine

Základní rozdělení podle kvality a zpracování

U kávy je důležitá kvalita zrn. I doma lze vyrobit kvalitní kávu v šálku. Důležité je také, jaké zpracování zvolíme. Káva zkrátka není jen káva. Vybrat si může opravdu každý.

  • zrnková káva
  • mletá káva
  • porcovaná káva
  • instantní káva
  • bio káva
  • bezkofeinová káva
  • fair trade káva

Typy kávy podle umletí zrn

Základní rozdělení kávy se odvíjí od skutečnosti, jak jsou umleta kávová zrna.

  • velmi jemné – turecká káva
  • jemné – espresso
  • střední – filtrovaná, či překapávaná káva
  • hrubé – mokka

beverage caffeine cappuccino coffee

Káva podle druhů přípravy

A teď ta nejlepší část, hotová káva v šálku. To, jak ve finále kávový nápoj, který si objednáte v kavárně, restauraci a nebo uvaříte doma, chutná, záleží hlavně na druhu přípravy.

Cappuccino – italský kávový nápoj, skládá se z 1/3 espressa, 1/3 mléka a 1/3 mléčné pěny

Caffè espresso – 7 g pomleté kávy, protlačeno vodou o tlaku 8-10 barů a teplotě do 90 °C

Café latte – nahřáté napěněné mléko, do kterého se vlévá porce espressa

Cafè crema – stejná příprava jako u espressa, avšak z hruběji mleté kávy

Turecká káva – 8-12 g mleté zrnkové kávy, zalito 88-95 °C vodou

Moccacino – smícháním čokoládového sirupu s espressem v poměru 2:1 a stejného množství napěněného mléka

Alžírská káva – připravena z espressa, šlehačky a vaječného likéru

Holandská káva – připravena z espressa, ginu a šlehačky

Vídeňská káva – turecká káva, zdobená šlehačkou

Irská káva – 10 g jemně mleté kávy, 2 dl vody, 2-3 lžíce irské whisky a smetana

art blur cappuccino close up

Zdroj fotek: pixels.com

Zanechat odpověď

Vyplňte detaily níže nebo klikněte na ikonu pro přihlášení:

Logo WordPress.com

Komentujete pomocí vašeho WordPress.com účtu. Odhlásit /  Změnit )

Google photo

Komentujete pomocí vašeho Google účtu. Odhlásit /  Změnit )

Twitter picture

Komentujete pomocí vašeho Twitter účtu. Odhlásit /  Změnit )

Facebook photo

Komentujete pomocí vašeho Facebook účtu. Odhlásit /  Změnit )

Připojování k %s

Tento web používá Akismet na redukci spamu. Zjistěte více o tom, jak jsou data z komentářů zpracovávána.