3 TIPY PRO ZPRACOVÁNÍ RAJČATOVÉ ÚRODY

Letošní úroda rajčat na českých zahradách je neuvěřitelně velká. Na rozdíl od schnoucích květin a rostlin, aktuální vedra rajčata milují. A jak co nepraktičtěji zpracovat velké množství rajčat? Máme pro vás 3 skvělé tipy, ze kterých budete vařit celý rok!

plant-fruit-dish-food-green-spice-605200-pxhere.com.jpg

Domácí rajčatový kečup

  • 1,5 kg rajčat
  • 3 ks jablek
  • 0,5 kg bílé cibule
  • 0,5 kg červené papriky
  • 2 dcl vody
  • 2 dcl vinného octa
  • 0,1 kg cukru krupice (bílého či hnědého)
  • 30 g soli

Jablka ostrouháme a nakrájíme na kostičky. Cibuli očistíme a nasekáme na jemno. Papriku rozkrojíme, odstraníme semínka a nakrájíme na tenké plátky. Vše vložíme do hrnce a podlijeme vodou. Pozvolna dusíme a mezitím nakrájíme rajčata na malé kousky. Přidáme rajčata, koření a ocet. Vaříme pozvolně na malém plamenu dalších 20 minut do úplného změknutí. Připravenou směs odstavíme, necháme vychladit, prolijeme a pasírujeme přes jemný cedník. Poté znovu vaříme a dochutíme cukrem a solí, případně můžeme také okyselit zdá-li se nám to málo. Dokud je kečup horký, vlijeme jej do sklenic s víčkem, otočíme dnem vzhůru a čekáme na úplné vychladnutí. Pak už jen dobrou chuť.

cup-dish-meal-food-produce-plate-1054786-pxhere.com.jpg

Základní rajčatový protlak

  • 2 kg rajčat
  • 1 hrnek olivového oleje
  • 1 lžíce soli
  • špetka pepře

Rajčata rozkrájíme na malé kousky, vložíme do hrnce a pomalu vaříme dokud úplně nezměknou. Propasírujeme do hladké hmoty, osolíme a vmícháme olivový olej. Směs vlijeme do připraveného plechu s pečícím papírem a vložíme do trouby. Asi 2 hodiny za občasného promíchání pečeme na 150 °C. Směs se zredukuje zhruba na polovinu. Poté stáhneme troubu na 120 °C a pečeme opět s občasným mícháním další zhruba hodinu až dvě. Výsledný protlak lžící nandáme do malých sklenic s víčkem. Pokud spotřebujeme rychle můžeme nezavařené skladovat v lednici. Chceme-li uchovat delší dobu protlak ve sklenicích zavaříme. Přidávat můžeme při vaření dle potřeby.

16664ae8cffcef1c79b1d5b1f5aed7fb.jpg

Jemné rajčatové pesto

  • 1,5 kg spařených oloupaných rajčat
  • 1 stroužek česneku
  • 3 hrsti čerstvé bazalky
  • 3 hrsti loupaných mandlí
  • 3 hrsti nastrouhaného parmazánu
  • olivový olej
  • 1 lžička soli
  • špetka mletého pepře

Loupané mandle nasucho opražíme na pánvi a rovnou rozmixujeme na prášek. Nadrobno nasekáme čerstvou bazalku a česnek. V misce smícháme s mandlemi a parmazánem,  pokapeme olivovým olejem, osolíme a opepříme. Celou směs přidáme k nakrájeným rajčatům a pořádně spojíme. Pokud máme raději hladkou konzistenci, můžeme promixovat ručním tyčovým mixérem. Skladujeme ve skleničkách s víčkem, opět můžeme pro delší trvanlivost také klasickým postupem zavařit.

dip-meal-food-baking-bread-pesto-938454-pxhere.com.jpg

Zdroje fotografií: pinterest.com