3 TIPY JAK NALOŽIT S HOUBOVOU ÚRODOU

Téměř všichni jsme se na ní těšili a stále nepřicházela. Ale konečně, houbová sezóna je tady! Dala si na čas, avšak nyní stojí za to. Snad při každé procházce lesem pár kousků najdete a ti snaživější odchází po pár hodinách z lesa s plnými koši. A co s tolika houbami, které si domů přinesete? Máme pro vás 3 tipy na výborné pokrmy z hub, díky kterým se budete do lesa vracet pro další a další úlovky.

porcini-mushrooms-food-mushrooms-mushrooms-autumn-mushroom-fungus-1448463-pxhere.com.jpg

Steak s hříbky na másle

  • 2 ks steak z hovězí kýty
  • 200 g hříbků
  • 50 g másla
  • 3 stroužky česneku
  • hrubá sůl, čerstvě drcený pepř
  • rozmarýn
  • olivový olej

Maso necháme stát zhruba půl hodiny v pokojové teplotě. Důkladně prosypeme solí, pepřem a potřeme olivovým olejem. Rozpálíme si pánev, na kterou steaky položíme a opékáme do zacelení ze všech stran (cca 1-2 min). Maso přendáme na vyhřátý pekáč do předem rozehřáté trouby (150 °C) a pečeme 7-10 min. Pokud máme litinovou pánev, do trouby vložíme maso rovnou v ní. Po vyndání z trouby necháme odpočinout a připravíme si hříbky. Ty očistíme, prolijeme vlažnou vodou a nasekáme na drobno. Orestujeme na troše másla a necháme odstát. Zapracujeme do předem změklého másla a necháme vychladit (nejlépe pár minut v lednici). Do pekáče se steaky vložíme větvičky rozmarýnu, nakrájený česnek a připravené máslo s hříbky. Poté vložíme na posledních pár minut do trouby (nejlépe horký vzduch na nízký stupeň). Podáváme nejlépe s opečenými bramborami.

dish-meal-food-produce-vegetable-juicy-669438-pxhere.com.jpg

Houbová polévka se smetanou

  • 1 kelímek 12% smetany na vaření
  • 500 g čerstvých hub
  • 500 g na jemno krájených brambor
  • 1 ks cibule na jemno krájené
  • 50 g másla
  • 40 g hladké mouky
  • kmín, sůl
  • petržel (na ozdobení)

Houby důkladně očistíme a propláchneme vlažnou vodou, poté osušíme. Nakrájíme na jemné plátky (větší kusy ještě na poloviny). V hrnci na rozpuštěném másle orestujeme dozlatova cibuli a přidáme nakrájené plátky hub. Dusíme dokud houby nezměknou, poté přidáme brambory nakrájené na kostky. Vše důkladně osolíme a přidáme také kmín. Zalijeme litrem vody a vaříme dokud nejsou brambory také hotovy. V dalším hrnci si připravíme světlou jíšku (na rozpuštěném másle zpěníme za stálého míchání hladkou mouku, na minutu odstavíme a zalijeme 200 ml studené vody). Tu poté přidáme do vývaru a vaříme s občasným mícháním maximálně 15 minut na mírném ohni. Dovařenou polévku odstavíme a pomalu smícháváme smetanu. Poslední dochucení a můžeme podávat s petrželkou pro ozdobení.

b5ecc02a15c4f4ae9812ca23e37618fa

Houbový guláš

  • 500 g čerstvých hub
  • 700 ml vývaru (hovězího či kuřecího)
  • 2 ks cibule
  • sádlo nebo olej (dle chuti)
  • 2 kávové lžičky gulášového koření
  • 1 kávová lžičku kmínu
  • 2 polévkové lžíce hladké mouky
  • 2 stroužky česneku
  • sůl, pepř, majoránka

Cibuli nasekáme najemno a orestujeme v připraveném hrnci do zlata. Důkladně očištěné houby nakrájené na větší kousky přidáme a za stálého míchání necháme změknout. Posypeme gulášovým kořením (s obsahem papriky sladké a zároveň jemně pálivé), kmínem a moukou. Po důkladném prosmažení zalijeme vývarem, přidáme prolisovaný česnek, promícháme a vaříme dokud houby nezměknou. Dochutíme solí, pepřem a přidáme také majoránku. Necháme povařit 3 minutky. Podáváme s čerstvým chlebem, knedlíkem či pečenými bramborami. 

6f84ae89da3793748f987e5212fed1f1-facebook.jpg

Vybrali jsme pro vás tyto tři typy receptu a věříme, že každý si vybere ten svůj. Ať už jste milovník masa, jemné smetanové polévky či klasické české kuchyně,

Přejeme vám dobrou chuť! 

Zdroj fotografií: pinterest.com