4 TIPY PRO OŽIVENÍ VÁNOČNÍ TABULE DRINKEM

Vánoční tabule by měla být plná svátečních a chuťově lákavých dobrot, které si během roku většinou nedopřejeme. Ať už s alkoholem, či bez, vánoční, zimní a hřejivé drinky na sváteční tabuli zkrátka patří. Máme pro vás několik tipů, kterými mile překvapíte každou návštěvu a umocníte tak pocit sváteční společné chvíle u stolu, anebo jen tak při posezení u krbu.

table-fork-cutlery-silverware-glass-celebration-1201685-pxhere.com.jpg

Výrazný punč

  • 150 g sušených rozinek
  • 1 l ananasového džusu, 1 l džusu z černého rybízu
  • 2 tyčinky skořice
  • 200 g cukru krystal
  • 1 pomeranč, 1 citron
  • 1 l červeného vína
  • 1 hvězdička badyánu
  • 300 ml klasického rumu
  • vanilkový cukr

Do připraveného většího hrnce nalijeme červené víno a oba druhy džusu. Na malém ohni začneme pomalu vařit. Při zahřívání přidáváme postupně všechny suroviny. Nejdříve cukr krystal, vanilkový cukr, skořici, badyán, rozinky a na půl kolečka nakrájené citrusy. Jakmile přivedeme k lehkému varu, přilijeme poslední ingredienci, rum. Odstavíme a podáváme teplé. Dozdobíme plátkem citrusu, nejlépe do skleněných hrníčků (tepluvzdorných).

414c32e29c9fe0a7b26842e7f5093032 (1)

Vánoční vaječný likér

  • 100 g cukru moučka
  • 0,5 ml klasického rumu
  • vanilkový cukr
  • 5 žloutků
  • 1 konzerva Salka

V připravené nádobě vyšleháme žloutky, do kterých nasypeme cukr moučku a vanilkový cukr. Vyšleháme do jemné pěny a necháme chvíli odpočinout. Vlijeme celý obsah jedné Salko konzervy a znovu vyšleháme, spojíme obě hmoty dohromady. V posledních minutách šlehání vlijeme také klasický rum. Připravený likér nalijeme do skleněných lahví s těsnícím uzávěrem a uchováváme v chladu, nejlépe v lednici. 

4efbfa4fe541754b77ab41541fdf059d

Tmavý kaštanový likér

  • 1 balení pařížské šlehačky (250 ml)
  • 500 ml klasického rumu
  • 1 konzerva Salka
  • 40 g čokolády na vaření
  • 3 ks čokolády Kaštany

Připravíme si hrnec, ve kterém na mírném plameni roztopíme Kaštany, čokoládu, přidáme celé Salko a pařížskou šlehačku. Stále mícháme a vytvoříme směs. Tu odstavíme a necháme zcela vychladit za občasného promíchání. Po vychladnutí celý krém důkladně vyšleháme s přidáním klasického rumu. Takto připravený nalijeme do skleněných lahví s těsnícím uzávěrem a uložíme v chladu, nejlépe v lednici.

97be7d1604be8c300ad4c0cd0b0a9876.jpg

Karamelový likér, aneb domácí Baileys

  • 2 konzervy Salka
  • 1 balení smetany ke šlehání (250 ml)
  • 500 ml klasického rumu
  • 500 ml plnotučného mléka
  • vanilkový cukr
  • karamelový puding

Plechovky kondenzovaného mléka Salko položíme do hrnce a zalijeme vodou tak, aby byly plechovky zcela ve vodě. Vaříme zhruba 2 hodiny a plechovky necháme vychladit. Poté nalijeme do hrnce mléko, nasypeme obsah vanilkového cukru a prohřejeme. Odebereme dvě naběračky teplého mléka a smícháme s ním připravený karamelový puding, který poté velmi lehce vmícháme do zbytku mléka v hrnci. Za stálého míchání vaříme, dokud celá směs neztuhne. Odstavíme, necháme vychladnout a do mísy si připravíme vychladlé Salko spolu se smetanou ke šlehání, která musí mít také pokojovou teplotu. Po chvíli přidáme také vychlazený puding a přilijeme klasický rum. Vše dohromady pořádně prošleháme, tím získáme jemnou a hladkou konzistenci krému. Uchováváme ve skleněných lahvích, v chladu. 

ed192dda18c9a0b81f9c40172a6265c7

Vánoční tabule je plná nejen svátečního dobrého jídla, ale také nápojů. Těmito drinky doladíte k dokonalosti nejen požitek při svátečním stolování, ale celou vánočně sváteční atmosféru.

Na zdraví a krásné Vánoce!

Zdroj fotografií: pinterest.com