JAKÁ ČOKOLÁDA VÁM BUDE CHUTNAT? POZNÁTE TO PODLE OBLÍBENÉ KÁVY

Není čokoláda jako čokoláda. Ty, které najdete ve stojanech supermarketů, pro jednou úplně vytěsníme. Bavit se budeme o čokoládě opravdové, vznikající v souladu se správnými postupy zpracování. Pokud jste až do teď měli kvalitní čokoládu zafixovanou jako hořkou, změníme to. Ukážeme vám, jak najít takovou tabulku, která bude pro vás tou nejchutnější. Jak to poznáme? No podle oblíbené kávy!

coffee dark candy chocolate

Jak se pozná kvalitní čokoláda?

Proces výroby čokolády, která se dá označit za kvalitní, se podstatně liší od toho, jímž prochází valná většina tabulek, které koupíte v nespecializovaných obchodech. Velký vliv na chuť čokolády mají samotné kakaové boby. Ty se dají pěstovat ve vlhkém a teplém podnebí, jaké má například Peru, Madagaskar, Ekvádor, Mexiko nebo Venezuela. Před usušením je třeba je nechat pár dní přirozeně fermentovat. Právě díky fermentaci se v kakaových bobech mohou rozvinout unikátní chutě, které potom zkušený ochutnávač čokolády rozpozná. Následuje sušení, očištění, pražení a mletí.

Naučte se číst složení

Kakaové boby sice představují nejdůležitější část složení, na obale je však uvedené nenajdete. Namísto nich se uvádí kakaové máslo nebo hmota. Co je co? Po rozdrcení kakaových bobů vzniká kakaová pasta, která se následně rozdělí na máslo a hmotu. Z kakaové hmoty se následně získává kakaový prášek. Kakaové máslo v tomto okamžiku stále obsahuje 20 % tuku, který označuje právě názvem kakaové máslo. Do hořké čokolády se přidává cukr (nejlépe třtinový), do mléčné sušené mléko. A to je vše.

Správná hořká neochucená čokoláda by na obalu měla čítat jen tři složky: kakaovou hmotu, kakaové máslo, cukr. Mléčná bude obsahovat navíc ještě sušené mléko.

Čokoláda, která má na obalu uvedeny jakékoli rostlinné tuky, barviva, chemická ochucovadla, aromata, kyseliny nebo oxidy, není kvalitní. Je jednoduše naředěná na úkor obsahu kakaových bobů.

Jakou čokoládu si vybrat?

Pokud přemítáte nad tím, po jaké tabulce správné čokolády sáhnout, pomoci by vám mohlo toto připodobnění ke kávě. Kdo má rád hodně mléčnou kávu, bude pravděpodobně upřednostňovat vyšší podíl mléka i v čokoládě. A kde ty správné čokolády prodávají? Třeba na e-shopu lechocolat.cz.

PS: Rozhodně se předem neděste ceny, kvalitní čokoláda o sto gramech vás nemusí vyjít na více než stokorunu.

Jaká káva taková èokoláda

Zdroj infografiky: lechocolate.cz