VIRÓZA? S RÝMOVNÍKEM JI VYŘEŠÍTE

Jistě to znáte. Ráno chladno, odpoledne horko. Co na sebe? Co jíst za vitamíny a jak se ochránit? I když vše budete dělat podle svého nejlepšího svědomí, stejně se nachlazení většinou nevyhnete. Co ale dělat, když už se nemoc projeví? Odpověď zní rýmovník! Zázračná jedno i víceletá bylina a pokojová rostlina, která je doslova zázrakem. Co si z ní připravit? Jak se s ní léčit, a jak ji preventivně zařadit do denního jídelníčku nebo pitného režimu?

Rýmovník jako koření

Je dobré jej využívat nejen když už jsme opravdu nachlazeni a potřebujeme se rychle vyléčit. Užívat jej můžete běžně, jako prevenci, a to třeba právě ve formě koření. Je to jednoduché. Listy rýmovníku ostříháte, pomalu nasušíte a nadrtíte, nejlépe pak pomocí hmoždíře. Takto připravené koření můžete následně užívat při běžném vaření. Například pod maso, ale i do pomazánek. Mimo jiné vám takto přidaný dokáže pomoci také se zažívacími potížemi, jako jsou nadýmání a vyprazdňování.

Čerstvý čaj z rýmovníku

Na přípravu čerstvého porcovaného čaje z rýmovníku vám postačí pouze 5 lístků byliny, 250 ml (běžný hrnek ) převařené vody a lžíce přírodního medu. Lístky rýmovníku zalijeme převařenou (chvíli odstátou) vodou a přidáme med nejen pro oslazení, ale také pro jeho známé pozitivní účinky na vaše zdraví. Takto připravený čaj louhujeme alespoň 10 minut. Rýmovníkový čaj vám poslouží nejen jako prevence, pokud vás viróza a nachlazení již zasáhlo, dokáže je i vyléčit.

Domácí sirup z rýmovníku

Co budete potřebovat?

  • asi 40 lístků rýmovníku
  • 1-2 citrony (podle velikosti)
  • 1 pomeranč
  • 1 kg (nejlépe) třtinového cukru
  • voda

Lístky rýmovníku ostříháme, očistíme a připravíme do hrnce. Citrony a pomeranč nakrájíme na tenčí plátky a položíme na listy rýmovníku. Do hrnce vlijeme vodu tak, aby pokryla všechny ingredience. Louhovat necháme přes noc, klidně i celých 24 hodin v pokojové teplotě. Čím delší bude doba louhování, tím intenzivnější bude chuť a účinek připraveného sirupu. Další den přecedíme a do čisté směsi (bez surovin) přidáme cukr. Přivedeme na silnějším plameni k varu a vaříme, dokud se cukr zcela nerozpustí. Pak stáhneme plamen na velmi mírný a občas zamícháme. Sirup musí projít redukcí a zhoustnout.

Poté ho rozdělíme do sklenic či skleněných lahví, pořádně uzavřeme a necháme vychladnout. Vzhledem k tomu, že nepřidáváme žádné konzervační látky, doporučujeme uchovávat v lednici a spotřebovat po otevření do 2 týdnů. Připravený sirup můžete přidávat jako sladidlo do čajů a nebo jen tak do čerstvé vody. Máte rádi palačinky a lívance s přelivem? Tento sirup můžete použít místo sirupu javorového.

Inhalace rýmovníku

Při kašli, či rýmě a ucpaném nosu je dobré rýmovník inhalovat. Obsahuje totiž rostlinný vonný olej thymol a karvakrol. Nejjednodušší formou inhalace je mnout lístky rýmovníku v ruce a vdechovat jeho vůni. Pokud ale máte raději inhalaci skrz páru můžete převařit v hrnci vodu, listy rýmovníku volně přidat, zamíchat a pod ručníkem položeným přes hlavu inhalovat postupně se uvolňující páru.

Aromaterapie rýmovníkem

Ideální možnost, jak rýmovníkem provonět celý dům a jeho účinky podobné inhalaci dopřát celé rodině. Jak na to? Připravte si hrníček a z poloviny jej zaplňte lístky rýmovníku. Zalijte převařenou vodou. Nechte louhovat klidně celý den. Zceďte a připravený koncentrovaný rýmovník přelejte do uzavíratelné skleničky. Postupně pak můžete doplňovat do aromalampy a užívat si tak příjemnou přírodní vůni s pocitem, že děláte něco pro své zdraví a to bez námahy a složitých příprav.

Zdroj fotografií: pinterest.com

Zanechat odpověď

Vyplňte detaily níže nebo klikněte na ikonu pro přihlášení:

Logo WordPress.com

Komentujete pomocí vašeho WordPress.com účtu. Odhlásit /  Změnit )

Google photo

Komentujete pomocí vašeho Google účtu. Odhlásit /  Změnit )

Twitter picture

Komentujete pomocí vašeho Twitter účtu. Odhlásit /  Změnit )

Facebook photo

Komentujete pomocí vašeho Facebook účtu. Odhlásit /  Změnit )

Připojování k %s

Tento web používá Akismet na redukci spamu. Zjistěte více o tom, jak jsou data z komentářů zpracovávána.