Kvalitní snídaně je základem každého dne. Ne nadarmo se říká, že jde o nejdůležitější jídlo celého dne. Měla by tak být nejvydatnějším a nejpestřejším denním pokrmem. Máme pro vás tři tipy, jak si s ní poradit.
Domácí müsli, bez zbytečného cukru
Co budeme potřebovat?
- hrst nesolených neloupaných mandlí
- hrst vlašských ořechů
- hrst dýňových semínek
- hrst chia semínek
- hrst jemných ovesných vloček
- hrst pohankových vloček
- hrst lněných semínek
- 1 polévková lžíce kokosového oleje
- 1 polévková lžíce sirupu (javorový, rýžový, aj.)
Jak na to?
Hrst nesolených neloupaných mandlí nasekáme na menší kousky. Spolu s vlašskými ořechy a dýňovými semínky propláchneme studenou vodou a přidáme do mísy k ostatním semínkům (krom lněných). Přisypeme hrst jemných ovesných vloček, hrst pohankových vloček a hrst lněných semínek. Celou směs pokapeme lžící kokosového oleje a přidáme také lžíci sirupu (ten müsli osladí, nahradí cukr). Rozprostřeme po ploše zapékací mísy, vložíme do předehřáté trouby na 150°C. Pečeme chvíli, dokud směs nezíská zlatavou barvu. Servírujeme s mlékem či bílým jogurtem, nic nezkazíme také kousky ovoce (čerstvého nebo sušeného).
Ovesná kaše s jablky a skořicí
Co budeme potřebovat?
- 1 hrnek vody
- 1 hrnek mléko
- 1 hrnek jemných ovesných vloček
- hrst rozinek
- 3 lžíce medu (jakýkoli)
- 1 lžíce skořice
- 1 jablko
Jak na to?
Do hrnce nasypeme vločky, zalijeme vodou a necháme pár minut odstát. Na změklé vločky nasáté vodou přilijeme mléko, přidáme na malé kostky nakrájené jablko a připravené rozinky. Smíchanou směs osladíme medem, přisypeme skořici a s občasným mícháním vaříme do měkka. Podáváme vlažné, ozdobíme několika plátky jablka a kousky rozinek.
Vaječná omeleta se salátem z polníčku
Co budeme potřebovat?
- 6 vajec
- 2 lžíce mléka
- 2 lžíce másla
- 2 lžíce nasekané pažitky
- sůl, mletý pepř
a na salát:
- 200g polníčku
- 250g cherry rajčat (nakrájených na půl)
- 1 polévková lžíce nasekané pažitky
- 1 jarní cibulka (nakrájená na kolečka)
- olivový olej
- balsamico ocet
Jak na to?
Do misky rozklepněte 3 vejce, přidejte lžíci mléka, osolte a popepřete a vidličkou prošlehejte. Přidejte 1/2 lžíce másla nakrájeného na menší kousky a vmíchejte. Vmíchejte lžíci nasekané pažitky. Na pánvi rozpusťte 1/2 lžíce másla. Vlijte vejce a vytvořte omeletu. Zopakujte s druhou polovinou surovin. Na salát promíchejte polníček, cherry rajčata, pažitku, kopr a jarní cibulku. Nakonec posolte, popepřete a dochuťte olivovým olejem a balsamico octem.
Přejeme vám kreativní vaření a dobrou chuť!