3 SNÍDANĚ, KTERÉ VÁM ZLEPŠÍ RÁNO

Kvalitní snídaně je základem každého dne. Ne nadarmo se říká, že jde o nejdůležitější jídlo celého dne. Měla by tak být nejvydatnějším a nejpestřejším denním pokrmem. Máme pro vás tři tipy, jak si s ní poradit.

coffee apple laptop workin

Domácí müsli, bez zbytečného cukru

Co budeme potřebovat?

  • hrst nesolených neloupaných mandlí
  • hrst vlašských ořechů
  • hrst dýňových semínek
  • hrst chia semínek
  • hrst jemných ovesných vloček
  • hrst pohankových vloček
  • hrst lněných semínek
  • 1 polévková lžíce kokosového oleje
  • 1 polévková lžíce sirupu (javorový, rýžový, aj.)

Jak na to?

Hrst nesolených neloupaných mandlí nasekáme na menší kousky. Spolu s vlašskými ořechy a dýňovými semínky propláchneme studenou vodou a přidáme do mísy k ostatním semínkům (krom lněných). Přisypeme hrst jemných ovesných vloček, hrst pohankových vloček a hrst lněných semínek. Celou směs pokapeme lžící kokosového oleje a přidáme také lžíci sirupu (ten müsli osladí, nahradí cukr). Rozprostřeme po ploše zapékací mísy, vložíme do předehřáté trouby na 150°C. Pečeme chvíli, dokud směs nezíská zlatavou barvu. Servírujeme s mlékem či bílým jogurtem, nic nezkazíme také kousky ovoce (čerstvého nebo sušeného).

blueberry bowl breakfast cereal

Ovesná kaše s jablky a skořicí

Co budeme potřebovat?

  • 1 hrnek vody
  • 1 hrnek mléko
  • 1 hrnek jemných ovesných vloček
  • hrst rozinek
  • 3 lžíce medu (jakýkoli)
  • 1 lžíce skořice
  • 1 jablko

Jak na to?

Do hrnce nasypeme vločky, zalijeme vodou a necháme pár minut odstát. Na změklé vločky nasáté vodou přilijeme mléko, přidáme na malé kostky nakrájené jablko a připravené rozinky. Smíchanou směs osladíme medem, přisypeme skořici a s občasným mícháním vaříme do měkka. Podáváme vlažné, ozdobíme několika plátky jablka a kousky rozinek.

quick-vanilla-porridge-plant-based-gluten-free-dairy-free

Vaječná omeleta se salátem z polníčku

Co budeme potřebovat?

  • 6 vajec
  • 2 lžíce mléka
  • 2 lžíce másla
  • 2 lžíce nasekané pažitky
  • sůl, mletý pepř

a na salát:

  • 200g polníčku
  • 250g cherry rajčat (nakrájených na půl)
  • 1 polévková lžíce nasekané pažitky
  • 1 jarní cibulka (nakrájená na kolečka)
  • olivový olej
  • balsamico ocet

Jak na to?

Do misky rozklepněte 3 vejce, přidejte lžíci mléka, osolte a popepřete a vidličkou prošlehejte. Přidejte 1/2 lžíce másla nakrájeného na menší kousky a vmíchejte. Vmíchejte lžíci nasekané pažitky. Na pánvi rozpusťte 1/2 lžíce másla. Vlijte vejce a vytvořte omeletu. Zopakujte s druhou polovinou surovin. Na salát promíchejte polníček, cherry rajčata, pažitku, kopr a jarní cibulku. Nakonec posolte, popepřete a dochuťte olivovým olejem a balsamico octem.

omeleta

Přejeme vám kreativní vaření a dobrou chuť!

Zdroj fotek: Heavenlynnhealthy.com ;  pexels.com