A je tu podzim! S ním neodmyslitelně také úroda dýní a období Halloweenu, přenášené k nám čím dál intenzivněji. Vypěstovanou úrodu okrasných dýní nechme stranou a vrhněme se do kuchyně. Vaření z dýně je totiž velmi přínosné, zdravé a díky kreativitě a barevnosti v těchto receptech může být také zábavné.
Dýňová krémová polévka
- 0,5 kg dýně Hokkaido
- 0,6 l vývaru (jakéhokoliv)
- 150 ml smetany (ke šlehání)
- 70 ml zakysané smetany
- 30 g másla
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- sůl, pepř, muškátový oříšek (nastrouhaný)
- dýňová semínka, sušená chilli paprička
- dýňové či kukuřičné pečivo na přípravu krutonů
V hrnci na rozpuštěném másle dozlatova opražíme najemno nasekanou cibuli. Přidáme na kostičky nakrájenou a očištěnou dýni a opečeme ze všech stran. Zalijeme připraveným prohřátým vývarem a vaříme dokud dýně nezměkne. Poté rozmixujeme dohladka a dochutíme solí, pepřem, muškátovým oříškem a přidáme také lisovaný česnek. Vmícháme smetanu ke šlehání a na mírném ohni prohřejeme za stálého míchání. Odstavíme a můžeme podávat. Jako poslední součást polévky si připravíme krutony z pečiva, které restujeme na másle ze všech stran, dokud nebudou rovnoměrně opečeny. Při přípravě ke konzumaci přidáme do dvou naběraček polévky v talíři zakysanou smetanu, zasypeme dýňovými semínky a opečenými krutony. Pro milovníky ostřejší a výraznější chuti přidáme také drcenou chilli papričku.
Dýňové bramboráčky
- 250 g kvalitních brambor
- 500 g dýně Hokkaido
- 100 g polohrubé mouky
- 1 cibule
- 3 stroužky česneku
- 4 vejce
- 1 lžíce kukuřičného škrobu
- sůl, pepř
Očistíme si dýni, brambory a cibuli. Dýni a brambory nastrouháme na jemném struhadle do jedné mísy. Cibuli nasekáme na drobno, česnek oloupeme a prolisujeme a taktéž přidáme do mísy. Přidáme mouku, vejce, škrob a pořádně promícháme. Dochutíme solí a pepřem. Na pánvi rozehřejeme olej (doporučujeme olivový) a na středním žáru opečeme bramboráčky z obou stran dozlatova. Bramboráčky vytváříme pomocí polévkové lžíce v množství 1-2 lžíce na jeden bramborák a snažíme se udělat tenkou vrstvu pro lepší chuť a dokonalé propečení. Podávat můžeme jako přílohu či jako samostatnou svačinku.
Dýňový koláč
- 400 g dýně Hokkaido
- 250 g cukru moučka
- 100 g ořechů (piniových, případně mandlí)
- 2 vejce
- 1 pomeranč
- 1 kelímek zakysané smetany
- 1 balení listového těsta
- skořice
Dýni důkladně očistíme, nakrájíme na malé kostičky a vsypeme do hrnce. Zasypeme 100 gramy cukru, zalijeme vymačkanou šťávou z pomeranče a dusíme do měkka, dále pak dokud se neodpaří všechna tekutina a dýně lehce nezkaramelizuje. Poté takto připravenou směs mixujeme do jemné hladké hmoty, podobně jako pyré. Rozválíme listové těsto a připravíme do pečící formy, mezitím rozehřejeme troubu na 200 °C. Pro ten nejlepší výsledek nechte těsto mírně přesahovat přes okraje formy, ponechte silnější okraje a propíchejte vidličkou dno. Nakonec rozmixujte smetanu spolu s vejcem, 150 gramy cukru moučka, posypte skořicí a spojte s připraveným pyré z dýně. Takto připravenou směs nalijeme na připravený korpus a vložíme do předehřáté trouby. Na pánvi mezitím orestujeme piniové oříšky (nebo mandle). Pečeme dozlatova, poté necháme lehce vychladnout. Posypeme oříšky a sítkem jemně ocukrujeme. Pro ozdobení můžeme použít také hoblinky pomerančové kůry.
Vybrali jsme pro vás tři velmi jednoduché a rychlé recepty, které však zároveň patří mezi ty nejlepší a nejchutnější z dýní.
Přejeme vám dobrou chuť!