K vánoční atmosféře neodmyslitelně patří cukroví. Co jiného jí pozvolně navodí spolehlivěji než domov provoněný čerstvě upečeným cukrovím? Už jste také začali? Ať už je u vás vánočně pečící proces v plném proudu, nebo jste se do toho ještě nepustili, máme pro vás tři zaručené tipy na dobrou českou klasiku. I ta se ale může změnit v něco nevšedního a získat tak nový rozměr.
Tradiční linecké cukroví
- 500 g hladké mouky
- 170 g moučkového cukru
- 330 g tuku Hera
- 1 celé vejce
- citronová kůra
Těsto připravujeme buď ve velké míse, kde postupně suroviny hněteme, a nebo na čistém suchém rovném povrchu tak, jako to dělaly naše babičky. My popíšeme druhou (klasickou) variantu zpracování těsta. Na vál (velká pečící dřevěná deska) nasypeme hladkou mouku a cukr moučku. Rukama vytvoříme kopec a vprostřed uděláme žlábek, do kterého rozklepneme vejce tak, aby nevyteklo stranou. Přidáme také Heru a citronovou kůru (dle vlastní chuti a potřeby). Zpracujeme těsto pohyby rukou do středu dokud se nezapracuje vejce, pak zrychlíme, přitlačíme a hněteme těsto dlaněmi směrem od těla. Na těstě pracujeme tak dlouho, dokud nepřestane lepit. Vytvoříme kouli, zabalíme do potravinové folie a necháme přes noc odpočinout v lednici. Následující den těsto lehce prohněteme a vyválíme na pomoučeném válu na tenkou vrstvu 0,3 centimetru. Vykrajovat můžeme libovolné tvary. Pečeme na maximálně 170 °C v předehřáté troubě. Až těsto v troubě lehce zrůžoví, je hotovo.
Náplně a zdobení:
A tady si dopřeje každý podle chuti! Plnit lze ovocnými marmeládami, oříškovou nebo arašídovou pomazánkou, Nutellou a nebo krémem, který máte rádi. Marmeládou plněné linecké je klasika, ale vyměníte-li jí za pařížský krém a dozdobíte čokoládou, získá česká tradiční laskomina naprosto jiný rozměr. Zdobení můžete kombinovat taktéž dle chuti s ohledem na zvolenou náplň. Citronová, cukrová, čokoládová či karamelová poleva a nebo jedlý papír s vánočním motivem. Sypaní barevné, bílé, s hvězdičkami, s kokosem nebo jen tak střídané čokoládou. Jak bude vypadat vaše ideální linecké cukroví?
Původní Vanillekipferl aneb oblíbené Vanilkové rohlíčky
- 100 g hladké mouky
- 30 g moučkového cukru
- 80 g másla (82%)
- 1 čistý žloutek
- 1 vanilkový lusk
- 100 g strouhaných vlašských ořechů (mohou být také mandle)
- citronová kůra
- menší miska moučkového a vanilkového cukru (smícháme dohromady)
Sypké ingredience (hladká mouka a moučkový cukr) promísíme a přidáme strouhané ořechy s dužinou vanilky. Postupně zapracujeme do směsi máslo a žloutek. Nakonec přidáme trochu citronové kůry, zabalíme a uschováme na noc v lednici. Odpočinuté těsto po vytažení necháme jemně povolit, lehce propracujeme rukou a začneme tvořit pravidelné menší rohlíčky. Pro jednodušší přípravu doporučujeme vyválet co nejdelší zhruba půl centimetru široké válečky a sklenicí vykrojit jednotlivé délky, které díky této pomůcce budou naprosto shodně dlouhé. Klademe na plech pokrytý papírem, pečeme v předehřáté troubě na 170 °C zhruba 10 minut. Po vytažení z trouby ihned obalujeme v moučkovém a vanilkovém cukru připraveném stranou. Pro milovníky čokolády máme tip, jak si tento recept přizpůsobit. Namísto rohlíčků vytvoříme pravidelné kroužky a po upečení polovinu těchto kroužků namočíme do rozpuštěné čokolády na vaření. Po zaschnutí čokolády cukrem jen poprášíme pomocí čajového sítka.
Kokosové těsto, klasika v novém kabátu
- 200 g (středně) strouhaného kokosu
- 250 g moučkového cukru
- 300 g hladké mouky
- 250 g tuku Hera
- 2 celá vejce
Mouku, cukr a kokos smícháme v míse a přidáme také Heru a vejce. Rukou uhněteme těsto dohladka a dokud nepřestane lepit. Poté obalíme do fólie a necháme přes noc odpočinout v lednici. Pro další přípravu máme několik variant, které rozhodnou o tom, jak bude toto cukroví vypadat. První variantou je klasické vyválení na válu a vykrajování tvarů (poté lepení a zdobení dle libosti). Druhou variantou je zpracování tohoto těsta stejně jako u vanilkových rohlíčků či věnečků, avšak obalení nejen v cukru, ale také kokosu. A třetí variantou je metoda našich babiček a maminek, tedy zpracování těsta strojkem k mletí. Tyto strojky mají speciální nástavce a pomůcky, díky kterým vytvoříte třeba trubičky tvaru hvězdičky a nebo korunky. Ať už zvolíte jakoukoli variantu vždy bude chutnat křehce, vláčně a sladce.
Důvěrně známé recepty s novým nádechem, s lehkou inovací a možná také, pro mnohé z vás, s lepší chutí. Přejeme vám příjemný čas strávený pečením cukroví a dobrou chuť!