Vánoční tabule by měla být plná svátečních a chuťově lákavých dobrot, které si během roku většinou nedopřejeme. Ať už s alkoholem, či bez, vánoční, zimní a hřejivé drinky na sváteční tabuli zkrátka patří. Máme pro vás několik tipů, kterými mile překvapíte každou návštěvu a umocníte tak pocit sváteční společné chvíle u stolu, anebo jen tak při posezení u krbu.
Výrazný punč
- 150 g sušených rozinek
- 1 l ananasového džusu, 1 l džusu z černého rybízu
- 2 tyčinky skořice
- 200 g cukru krystal
- 1 pomeranč, 1 citron
- 1 l červeného vína
- 1 hvězdička badyánu
- 300 ml klasického rumu
- vanilkový cukr
Do připraveného většího hrnce nalijeme červené víno a oba druhy džusu. Na malém ohni začneme pomalu vařit. Při zahřívání přidáváme postupně všechny suroviny. Nejdříve cukr krystal, vanilkový cukr, skořici, badyán, rozinky a na půl kolečka nakrájené citrusy. Jakmile přivedeme k lehkému varu, přilijeme poslední ingredienci, rum. Odstavíme a podáváme teplé. Dozdobíme plátkem citrusu, nejlépe do skleněných hrníčků (tepluvzdorných).
Vánoční vaječný likér
- 100 g cukru moučka
- 0,5 ml klasického rumu
- vanilkový cukr
- 5 žloutků
- 1 konzerva Salka
V připravené nádobě vyšleháme žloutky, do kterých nasypeme cukr moučku a vanilkový cukr. Vyšleháme do jemné pěny a necháme chvíli odpočinout. Vlijeme celý obsah jedné Salko konzervy a znovu vyšleháme, spojíme obě hmoty dohromady. V posledních minutách šlehání vlijeme také klasický rum. Připravený likér nalijeme do skleněných lahví s těsnícím uzávěrem a uchováváme v chladu, nejlépe v lednici.
Tmavý kaštanový likér
- 1 balení pařížské šlehačky (250 ml)
- 500 ml klasického rumu
- 1 konzerva Salka
- 40 g čokolády na vaření
- 3 ks čokolády Kaštany
Připravíme si hrnec, ve kterém na mírném plameni roztopíme Kaštany, čokoládu, přidáme celé Salko a pařížskou šlehačku. Stále mícháme a vytvoříme směs. Tu odstavíme a necháme zcela vychladit za občasného promíchání. Po vychladnutí celý krém důkladně vyšleháme s přidáním klasického rumu. Takto připravený nalijeme do skleněných lahví s těsnícím uzávěrem a uložíme v chladu, nejlépe v lednici.
Karamelový likér, aneb domácí Baileys
- 2 konzervy Salka
- 1 balení smetany ke šlehání (250 ml)
- 500 ml klasického rumu
- 500 ml plnotučného mléka
- vanilkový cukr
- karamelový puding
Plechovky kondenzovaného mléka Salko položíme do hrnce a zalijeme vodou tak, aby byly plechovky zcela ve vodě. Vaříme zhruba 2 hodiny a plechovky necháme vychladit. Poté nalijeme do hrnce mléko, nasypeme obsah vanilkového cukru a prohřejeme. Odebereme dvě naběračky teplého mléka a smícháme s ním připravený karamelový puding, který poté velmi lehce vmícháme do zbytku mléka v hrnci. Za stálého míchání vaříme, dokud celá směs neztuhne. Odstavíme, necháme vychladnout a do mísy si připravíme vychladlé Salko spolu se smetanou ke šlehání, která musí mít také pokojovou teplotu. Po chvíli přidáme také vychlazený puding a přilijeme klasický rum. Vše dohromady pořádně prošleháme, tím získáme jemnou a hladkou konzistenci krému. Uchováváme ve skleněných lahvích, v chladu.
Vánoční tabule je plná nejen svátečního dobrého jídla, ale také nápojů. Těmito drinky doladíte k dokonalosti nejen požitek při svátečním stolování, ale celou vánočně sváteční atmosféru.
Na zdraví a krásné Vánoce!