Sbíráte šípky a sušíte je? Že ne? Přečtěte si, proč byste měli začít a čím vám mohou být přínosné právě v tomto ročním období.

Co je to šípek a k čemu je dobrý?
Šípky jsou plody růže, které nám mohou v mnohých situacích pomoci a to nejen díky vysokému obsahu vitamínů C a A. Patří tedy mezi rostliny podporující imunitu, což je velmi důležité, a zvláště pak v tomto chladném ročním období. Pomáhají také při léčbě a nápravě paradentózy a poškození dásní. Mimo tyto základní a potřebné vitamíny obsahují také ty s označením K, B1, B2 a B3. Šípky jsou léčivé plody, ze kterých si snadno připravíte nápoje a lehce je také zapojíte jako surovinu pro přípravu jídel na každý den. Čaje, marmelády a sirupy – to vše si z nich zvládnete připravit sami doma.
Čaj ze sušených i čerstvých šípků
Jde o nejjednodušší formu přípravy, jak svému tělu dopřát lahodnou a tolik specifickou chuť šípků.
- 5 nasušených šípků
- 1/2 lžičky medu (případně hnědého cukru)
- šálek (200 ml) převařené vody
Šípky si připravte do šálku a zalijte převařenou vodou. Šálek přikryjte pokličkou. Louhování nechte čas alespoň 15 minut. Jelikož šípek může při louhování uvolňovat jemné chmýří ze semen, které pak dokáže podráždit krk, doporučujeme přecedit přes plátýnko. Pak už jen osladit a můžete si pochutnat na lahodném nápoji ideálním pro podzimní a zimní dlouhé dny. Pokud si chcete připravit čaje více, stačí jen vynásobit množství.

Šípková marmeláda
Marmeláda, na které si pochutnáte nejen k čerstvě upečenému máslovému rohlíčku, ale také ve vánočním lineckém cukroví.
- kilogram (čerstvých) šípků
- 330 g hnědého cukru
- lžička mletého hřebíčku
- (Pokud máte rádi skořici, špetku přidejte také.)
Šípky si připravte do dostatečně velkého hrnce a zalijte vodou tak, aby byly zcela pokryté. Přiveďte takto namočené k varu a zhruba půl hodiny povařte dokud nezměknou. Poté rozmixujte mixérem dohladka. Pomocí velmi jemného síta pasírujte a odstraňte ze směsi všechny nečistoty a zbytky. Znovu nalijte do hrnce a přidejte cukr spolu s hřebíčkem (případně také špetkou skořice). Naposledy povařte (maximálně půl hodiny) a sledujte konzistenci připravené marmelády. Odstavte a ještě teplé nalévejte do zavařovacích sklenic. Máte-li zavařovací hrnec, zavařte připravenou marmeládu v něm. A pokud ne, nezoufejte. Připravte si plech s vyšším okrajem, který naplníte vodou do výška alespoň dvou centimetrů a sklenice postavte víkem dolů na něj. V troubě na 100°C potřebuje marmeláda alespoň 15 minut. A je hotovo, teď už jen vychladnout a ochutnat.

Sirup z šípků
Vitamínová bomba a výhra pro vaši imunitu, kterou si můžete dopřát i když neholdujete horkým čajům.
- 1,5 litru vody
- 1,5 kg hnědého cukru
- 3 polévkové lžíce medu
- 1 kg šípků
- pomeranč, citron
Šípky si důkladně omyjte a očistěte. Poté rozmixujte, co nejvíce to bude možné, na hmotu, kterou zalijte vodou. Takto připravené nechte jeden den odpočinout v lednici. Následující den na mírném ohni prohřejte (nikoli vařte) a přeceďte, nejlépe přes bavlněné plátýnko. Jen tak se důkladně zbavíte zbytků a nečistot. Opět vlijte do hrnce a postupně přidávejte cukr, med a šťávu z citrusů. Vše pořádně promíchejte tak, aby se cukr rozpustil a med smísil se zbytkem připraveného sirupu. Nechte vychladnout a nalijte do sklenic s uzávěrem. Není třeba dále zavařovat. Velké množství cukru působí jako skvělá konzervační látka. Přidávat můžeme buďto do čisté vody či do čaje. Skvěle dochutí také lívance, palačinky, zmrzliny a jiné dobroty, které běžně polijete například javorovým sirupem.

Přejeme vám úspěšnou přípravu a dobrou chuť plnou zdraví!