Jistě jste už také mnohokrát slyšeli, že bylinky dokáží podpořit také zdraví a pomoci od určitých zdravotních problémů. Nebo prostě jen máte rádi chutné čerstvé čaje? Tak si pojďme přečíst, které si můžeme z čerstvých bylinek vypěstovaných doma na zahrádce dopřát.
Máta
Aromatická bylina, v jejichž lodyhách i listech najdeme esenciální oleje, hlavně pak mentol. Právě díky tomu mátu poznáme na první přičichnutí. Mentol má totiž nezaměnitelnou vůni. Obsahuje také silice, třísloviny, flavonoidy a fenoly. Uplatnění najde jako rostlina aromatická, léčivá a také jako samostatné koření. Máta se díky vysokému obsahu mentolu užívá nejen k léčebným kúrám, ale také při výrobě krémů a mastí. Hlavní dvě odvětví jejího využití jsou tedy potravinářství a kosmetika. Jako velmi osvěžující a příjemné koření je přidávána například do salátů a omáček. Máte-li problémy s revmatismem, nevolnostmi, průjmy či vysokou hladinou stresu, je máta ideální volbou ve výběru čaje. V létě je máta také často přidávána do limonád a drinků.
Meduňka
Velmi chutná léčivá bylina, ale také výborné koření. Nejčastější užití je přísada čajových směsí, ochucovadlo salátů a likérů. Významné místo má také ve farmacii a kosmetologii. Látky obsažené v čerstvých listech jsou ideální k uvolňující inhalaci. Meduňka je silně aromatická, avšak velmi příjemně. Všeobecně platí, že meduňka (ať už jako aroma, louhovaný čaj nebo přísada v mastech a krémech) má velmi uklidňující a relaxační účinky. Pokud vás tedy něco trápí a nenechává vás to v klidu, je ten pravý čas na výborný meduňkový čaj.
Kopřiva
Na omak velmi nepříjemná až bolestivá, ku zdraví však téměř nepostradatelná rostlina. Má mnoho léčivých vlastností, díky kterým dokáže v mnoha situacích pomoci. Největším pomocníkem dokáže být při problémech s onemocněním kloubů, chudokrevnosti, cukrovce a krvácení dásní. Skvěle se uplatní také v kosmetickém průmyslu, kde dokáže odpomoci od problémů s akné, různými vyrážkami a nežidech. Pro kojící matky je doporučována jako zdroj podpory tvorby mateřského mléka. Takže šálek pravého kopřivového čaje několikrát týdně vaše tělo jistě ocení. V kuchyni pak dokáže nahradit špenát, a tak docílíte příjemné změny ve stravování.
Šalvěj
Aromatická bylina užívaná snad ve všech odvětvích. Léčitelství, kosmetologie, gastronomie, ale také jako okrasná rostlina. Trichomy a žlázy šalvěje vyprodukují vysoké množství éterického oleje. Působí velmi antisepticky a užívá se často jako kloktadlo na bolavé zuby či jako obklad na různé rány a bolístky. Obsažena je také v sirupech a pastilkách při kašli a angíně. Bohatá je také na množství a různé druhy kyselin. Avšak pozor! Obsahuje halucinogenní látky, je třeba si tudíž hlídat kolik šalvěje v daný okamžik užijeme. A pokud patříte k těm, co se nadměrně potí, i tady dokáže šalvěj pomoci. Má totiž, mimo jiné, též antioxidační, protikřečové a protimikrobiální účinky. Ženy jistě ocení i funkci snížení hormonálních a klimakterických potíží. Celkově podpoří imunitu a napomáhá tělu udržovat klid a pohodu. Ať už šalvěj použijete jako koření, samotný louh čaje, přísadu do kosmetiky nebo také při aromaterapii, jistě nebudete litovat.
Pelyněk
V České republice najdeme až 17 druhů pelyňku, všechny mají však něco společného. Jde o aromatickou rostlinu s výrazným podílem hořčiny, silice, třísloviny, organické kyseliny a kumariny. V první řadě je pelyněk léčivá bylina, své místo však zaujímá i v oblasti kuchyně jako koření. V malém poměru se přidává také do vín a likérů, konkrétně u vermutů a absinthů. V léčitelství je pak velmi dobře účinný na onemocnění spojené s trávením a vyprazdňováním. Jeho užití v potravinářství je dnes značně omezeno kvůli přítomnosti dráždivých látek.
Jitrocel
Znám je nejen u nás, ale po celém světě. Má mnoho druhů a poddruhů a většina z nich je označována za plevel, který lze jen těžko vymýtit. Některé druhy jsou však naopak velmi užitečné. Uveďme jitrocel kopinatý, který je obsažen v sirupech proti kašli a má antibakteriální a protizánětlivé účinky. Dalším podobným druhem užívaným především ve zdravotnictví a potravinářství je jitrocel vejčitý, z jehož semen získáváme kvalitní formu vlákniny.
Citrónová tráva
Správným názvem voňatka citrónová. Charakteristická je hlavně svou silně aromatickou citrónovou vůní. Je velmi bohatá na silice a flavonoidy, které v tomto případě působí jako antioxidanty. Jako antioxidační složka má široké užití nejen v gastronomii, ale také v kosmetologii a léčitelství. V Asii je hojně užívána jako hlavní dochucovadlo. Jako složka parfémů, koupelových solí a kosmetických olejů je široce známá. Avšak všichni jí určitě známe z lahodných citrusových čajů, v létě tak oblíbených v chlazené podobě. A pokud vás trápí problémy s cholesterolem, horečky, chřipky, nervové obtíže, nezapomínejte si jí dopřát v jakékoli podobě. Dalšími pozitivnímu účinky jsou koncentrace, stimulace laktace a v neposlední řadě má schopnost detoxikovat ledviny, močový měchýř a játra.
Koriandr
Nejčastěji se s koriandrem setkáme při vaření a v léčitelství. Obsahuje silice a některé druhy vitamínu B. Aktivně podporuje tvorbu žaludečních šťáv, čímž napomáhá správnému trávení. Čajový louh napomáhá při pocitech plnosti, nadýmání a celkově při bolestech břicha. Namáčení koriandrem a obklady z něj také dokáží ulevit při revmatizmu. V české gastronomii jej všichni jistě známe jako součást nálevu pro nakládání a zavařování zeleniny a hub. Dnes již v menším měřítku užíváme koriandr také jako přísadu do klasického perníku. S oblibou je přidáván také jako dochucovadlo jehněčího, hovězího a ryb.