ČOKOLÁDOVÝ FONDANT, KÁVOVÁ ZMRZLINA, PEČENÝ BANÁN, GREPOVÝ PŘELIV od Pavla Berkyho

Časová náročnost: 45 min + 180 min chlazení
Počet porcí: 4 porce

Ingredience:

Čokoládový fondant

  • 125 g hnědého cukru
  • 125 g tmavé čokolády 60%
  • 125 g másla
  • 50 g hladké mouky
  • 3 vejce

Kávová zmrzlina

  • 200 ml šlehačky
  • 200 g mascarpone
  • 50 g cukru
  • 150 ml uvařené kávy

Pečený banán s přelivem

  • 1 banán
  • 1 grep
  • sušená levandule
  • máslo
Processed with VSCO with preset

Postup:

Čokoládový fondant:

Formičky na fondant vymažeme máslem a vysypeme cukrem. Zatím si je odložíme do lednice. Máslo spolu s nalámanou čokoládou rozpustíme ve vodní lázni. V míse vyšleháme vajíčka spolu s cukrem do pěny. Do vajíčkové směsi postupně přimícháme mouku, poté i teplou, ne však horkou, čokoládovou směs. Formičky vyndáme z lednice a naplníme čokoládovým těstem přibližně 1 cm pod okraj. Pečeme v troubě rozehřáté na 200 stupňů přesně 12 minut. Poté vyndáme a necháme chladnout přibližně 10 minut při pokojové teplotě.

Kávová zmrzlina (doporučuji připravit den předem)

Dvě lžičky kávy zalijeme 1,5 dcl vroucí vody. V mixéru vyšleháme vysokoprocentní smetanu spolu s cukrem do polotuha. Šlehačka by měla mít krémovou konzistenci ale neměla by být vyšlehaná do tuhé směsi. V jiné misce smícháme mascarpone spolu s vychladlou kávou. Poté do směsi postupně vmícháme šlehačku. Směs nalijeme do nízké skleněné nádoby a dáme do mrazáku přibližně na 3 – 4 hodiny. Zmrzlinu vždy po dvaceti minutách vytáhnem a pomocí šlehací metly promícháme. Tento postup zopakujeme nejméně 3 krát v první hodině mrazení.

Processed with VSCO with preset

Pečený banán, grepový přeliv

Šťávu z jednoho grepu vymačkáme do rendlíku. Přidáme květy levandule ze dvou stonků. Zasypeme lžící hnědého cukru. Zamícháme a na mírném ohni přivedeme k varu. Za občasného míchání šťávu zredukujeme do hustšího sirupu. Poté přecedíme a dáme stranou. V pánvi rozehřejeme lžíci másla. Banán nakrájíme na menší špalíky a na horkém másle opečeme z každé strany do zlatova. Banán zbytečně neotáčíme, mohl by se rozpadnout.

Servis

Čokoládový fondant opatrně vyklopíme na talíř. Dáváme přitom pozor abychom nenarušili vrchní upečenou vrstvu těsta. Fondant je uvnitř stále tekutý. Navrch fondantu umístíme lžíci kávové zmrzliny. Vedle položíme jeden kus opečeného banánu a přelijeme grepovým sirupem.


Dobrou chuť!

Pavel Berky

Tip: Lněné utěrky od Pavla Berkyho

Kvalitní utěrka je pro vaření základ. Proto se Pavel nechal inspirovat našimi babičkami, které vždy preferovaly přírodní materiály a své lněné utěrky z mládí používají až dodnes. Vytvořil kolekci, která je udržitelná, eticky vyrobená v dílně Pavla Berkyho a zároveň velmi praktická. Lněné utěrky totiž schnou rychleji než bavlněné, mají výbornou savost a jsou hypoalergenní. V rohu mají poutko a vypálený podpis Pavla samotného.  

Sada tří utěrek ve třech odstínech 790 Kč

Velikost 62×48 cm

Dostupné na www.pavleberky.com

Leave a Reply