JAK NA KŘEHKÉ MÁSLOVÉ SUŠENKY

Znáte to určitě taky… máte chuť na něco sladkého, ale klasická bábovka nebo bublanina by ji neuspokojily. Navíc máte chuť také na lahodný podzimní čaj či horkou kávu s našlehanou pěnou. Co teď? Křehké, tak akorát sladké, lehké a jemné máslové sušenky, to je ono!

Co budeme potřebovat?

  • 150 g cukru krystal
  • 350 g hladké mouky
  • 130 g pravého másla
  • 1 celé vejce
  • 1 vanilkový lusk
  • 1 kávová lžička citronové kúry

Příprava těsta

Máslo necháme změknout při pokojové teplotě. Vanilkový lusk rozkrojíme a lžičkou vyškrábneme. Připravíme do mísy a přidáme všechny ostatní suroviny. Ručně (nebo také robotem) zpracujeme hladké těsto tak, aby se všechny suroviny řádně promísily. Takto připravené zabalíme do potravinové fólie a necháme v lednici hodinu odpočinout.

Tvarování a pečení

Poté rozdělíme těsto na tři díly. Každý díl vyválíme na placku zhruba 0,3 cm silnou a vykrojíme si libovolné tvary formičkami. Tvoříte-li sušenky s dětmi, pořiďte si také zábavná razítka a sušenky ozdobte obrázky. Připravené sušenky na plechu zlehka zmáčkneme vidličkou, a nebo lehce napíchneme špejlí rovnoměrně po jejich ploše. Pečeme na pečícím papíře v troubě předehřáté na 180 °C zhruba 15 minut. Upečené sušenky mají lehce růžovou barvu a již nejsou měkké. Sušenky můžeme podávat ihned po vychladnutí.

Přejeme Vám dobrou chuť!

Leave a Reply