Znáte to určitě taky… máte chuť na něco sladkého, ale klasická bábovka nebo bublanina by ji neuspokojily. Navíc máte chuť také na lahodný podzimní čaj či horkou kávu s našlehanou pěnou. Co teď? Křehké, tak akorát sladké, lehké a jemné máslové sušenky, to je ono!

Co budeme potřebovat?
- 150 g cukru krystal
- 350 g hladké mouky
- 130 g pravého másla
- 1 celé vejce
- 1 vanilkový lusk
- 1 kávová lžička citronové kúry
Příprava těsta
Máslo necháme změknout při pokojové teplotě. Vanilkový lusk rozkrojíme a lžičkou vyškrábneme. Připravíme do mísy a přidáme všechny ostatní suroviny. Ručně (nebo také robotem) zpracujeme hladké těsto tak, aby se všechny suroviny řádně promísily. Takto připravené zabalíme do potravinové fólie a necháme v lednici hodinu odpočinout.
Tvarování a pečení
Poté rozdělíme těsto na tři díly. Každý díl vyválíme na placku zhruba 0,3 cm silnou a vykrojíme si libovolné tvary formičkami. Tvoříte-li sušenky s dětmi, pořiďte si také zábavná razítka a sušenky ozdobte obrázky. Připravené sušenky na plechu zlehka zmáčkneme vidličkou, a nebo lehce napíchneme špejlí rovnoměrně po jejich ploše. Pečeme na pečícím papíře v troubě předehřáté na 180 °C zhruba 15 minut. Upečené sušenky mají lehce růžovou barvu a již nejsou měkké. Sušenky můžeme podávat ihned po vychladnutí.

Přejeme Vám dobrou chuť!