Někdy pátráme, jak oživit všední vaření, zvýraznit chutě, umocnit aroma, přidat barvy nebo jen tak dozdobit. Použijte byliny. I u nás v Česku, přímo na našich zahradách, můžeme pěstovat značné množství typů a druhů. Přečtěte si, čím jsou výjimečné, v čem vám mohou pomoci, a o co obohatí vaše tělo.
Bazalka
Tvoří základ italské kuchyně. Hojně se užívá v receptech, v nichž hlavní složku tvoří rajčata. Jedná se tedy o saláty, těstoviny a omáčky. Z bazalky se vyrábí také tolik oblíbené pesto. Jde o jednoletou rostlinu, které se nejvíce daří ve vlhké, výživné půdě a na přímém slunci. Má specifickou vůni a chuťové aroma, jen tak si jí tedy nespleteme s jiným druhem bylin. Konzumovat lze jak v čerstvé, tak i sušené podobě. Díky tomu můžeme bazalku při vaření užívat celoročně bez ohledu na to, že jde o letničku.
Pažitka
Pažitka, neboli šnytlík, patří mezi trvalky a z botanického hlediska je řazena do rodu česneku. Listy pažitky obsahují vitamíny C, A, B2 a minerální látky. Pěstuje se velmi dobře a nevyžaduje velké množství specifik v péči. V Česku patří mezi byliny nejužívanější, přidat můžeme prakticky do každého receptu, který chceme zdůraznit mírně pálivou chutí. Všichni jistě známe například variantu míchaných vajíček s na jemno nakrájenou pažitkou. Pažitka je bohatá na vápník a draslík, obsahuje také vysoké množství výše zmiňovaných vitamínů.
Petržel
Jeden z nejvýznamnějších zdrojů vitamínů A, B, C, E a minerálních látek. Listy petržele obsahují větší množství kyseliny listové. Obzvlášť využívaná je petržel také v léčitelství. Nápomocná může být při podpoře odkašlávání, uvolnění střevních plynů, proti střevním parazitům, napomáhá také průtoku krve v ledvinách a snižuje krevní tlak. Je označována také za močopudnou. V kuchyni nejčastěji přidáváme do polévek, omáček, jako bylinný základ při pečení masa, do salátů a při přípravě směsí sušených bylin.
Libeček
Velký pomocník nejen v gastronomii. Oblíbená bylina užívaná jako prostředek odstraňující plynatost, zlepšující trávení a vzhledem k močopudnému účinku mnohdy užíván také při zánětech močových cest. Při vaření přidáván pak nejčastěji do polévek, omáček, salátů a také do pečených potravin. Ať už čerstvý nebo sušený, zužitkuje se libeček jako celek včetně stonku, listů i květů.
Majoránka
Jednoletá rostlina řadící se do čeledi hluchavkovitých. Je velmi aromatická, příjemně voní. Nejčastější užití je pak při dochucení polévek, omáček a masitých jídel. Velké oblibě se těší při přípravě bramborové polévky, bramboráků a nezbytnou součástí je majoránka také při přípravě zabíjačkových pokrmů. Skvěle podporuje správné trávení a kladně působí také na nervový systém. Používá se jako čerstvě trhaná či sušená.
Bobkový list
Jde o sušený list vavřínu ušlechtilého. Stejně jako předchozí byliny je nejčastějším užitím příprava polévek, nakládání a pečení masa, také příprava marinád, terin a hlavně pak smetanových omáček. Užitečný je především díky antiseptickým účinkům, snížování krevního tlaku, podpoře trávení a lehkému sedativnímu účinku.
Oregano (neboli Dobromysl)
Dobromysl obecná se řadí mezi nenáročné trvalky. Kvete od července až do září a pěstovat jí můžeme i na své zahradě. Nejčastější užití je v koření na pizzy a jako složku směsí provensálského koření. Je aromatická a má velmi výraznou a specifickou chuť. V lékařství je účinným pomocníkem při odkašlávání a vyměšování žluči.
Kopr
Jednoletá bylina, kvetoucí v letních měsících malými nažloutlými kvítky. Má naprosto výjimečnou a charakteristickou vůni. Využívána není jen jako bylina, ale také jako zelenina a léčivka. Kopr se používá jako dochucovadlo k rybám, vařenému masu, syrové zelenině, přípravě pomazánek, salátů a také jako přísada do mléčných omáček a polévek. Bohatý je na vitamíny C, A, dále silice, vápník, fosfor a další minerální látky. Pomoci dokáže při nadýmání, nespavosti, působí také močopudně, podporuje tvorbu mateřského mléka a žaludečních šťáv.
Tymián
Neboli mateřídouška obecná. Jedna z mála bylin, kterou užijeme opravdu celou. Suší se jak větévky, tak listy a květy. Velké gastronomické oblibě se těší ve Španělsku, Francii, Itálii, Řecku a Albánii. Nejčastěji se užívá při pečení všech druhů mas a výrobě marinád. Obsahuje mnoho užitečných látek například silice, třísloviny, hořčiny, flavony a kyseliny. Pomocná je při problémech se zažívacím traktem, kašli, stimuluje produkci bílých krvinek a také celý krevní oběh. Údajně také povzbuzuje v intimním životě. Je protizánětlivá a antiseptická. Široké využití má také v kosmetickém průmyslu a aromaterapii.
Rozmarýn
Stálezelený, výrazně aromatický keř. V gastronomii se užívají listy podobné jehličnatým (sušené i čerstvé), celé i drcené či jemně mleté. Používá se jako samostatný dochucovací prvek nebo jako součást provensálského koření. Nejčastěji se pak přidává do pečeně ze skopů, jehněčího, telecího a drůbežího masa, ale také do vařených ryb a omáček z rajčat. Zlepšuje trávení, je močopudný a zvyšuje krevní tlak. Mimo kuchyni se užívá při destilaci silice do šampusů, kolínské, mýdel a vosku do svíček.