Pokud také patříte k milovníkům tradičního italského pokrmu, pizzy, zbystřete! Máme pro vás pravý tradiční italský recept na to nejlepší těsto. A ingredience? I ty vám prozradíme, avšak fantazii se meze nekladou, tedy i vy si můžete vytvořit svou pizzu přímo na přání.
Ingredience:
- 10 g sušeného droždí
- 500 g hladké mouky
- 3 dcl čisté vlažné vody
- 2 lžíce panenského olivového oleje
- 1/2 lžičky soli
Postup pro zpracování těsta:
Nejdříve pořádně smícháme všechny sypké části receptu (hladká mouka, sušené droždí, sůl). Přidáme olivový olej, jemně promícháváme a přiléváme také vodu. Když vidíme, že se struktura těsta mění odložíme vařečku a začneme zpracovávat ručně. S těstem musíme pracovat velmi opatrně. Nesmí lepit (pokud lepí, přidáme malinko mouky) či tvrdnout, zároveň se však nesmí oddělovat nebo rozpadat. Tímto postupem nám vznikne nadýchané a vláčné těsto, které posypeme moukou a necháme 24 hodin odležet (nejlépe v lednici). Posledním krokem je vytvořit požadovaný tvar, lehce vytvarovat okraje a přidat požadované suroviny na připravené těsto. Pečeme v horkovzdušné troubě na 250-300 °C po dobu 6-10 minut.
Suroviny:
Základem tradiční italské pizzy je rajčatové sugo di pomodoro, které vytvoříme velmi jednoduše z čerstvých loupaných spařených rajčat, olivového oleje, cibule, bazalkových lístků a přidat můžeme také mrkev. Dochucujeme pouze solí a pepřem. Pokud však máte doma připravený domácí kečup (ideální základ pro dětskou pizzu), nebo rajský protlak či pesto z našich předchozích receptů 3 TIPY PRO ZPRACOVÁNÍ RAJČATOVÉ ÚRODY, právě teď je využijete. Dle chuti pak přidáváme další suroviny. Těmi neznámějšími jsou mozzarella, zelené a černé olivy, ančovičky, kapary, italskou sušenou, či čerstvou šunku prosciutto, artyčoky a různé druhy sýra. Jako třešničku na dortu můžeme dozdobit čerstvými listy bazalky, polníčkem nebo oreganem, o kterých se více dočtete JAKÉ BYLINKY NEJČASTĚJI POUŽÍVÁME PŘI VAŘENÍ?
Přejeme vám pravý italský gastronomický zážitek a dobrou chuť!