Chcete zkusit něco nového? Ohromit své přátele a blízké nejen při letním grilování? Tak zkuste spolu s námi letní domácí limonády, které si zaručeně oblíbíte. A hlavně se zavděčíte svému zdraví.
Okurková limonáda
- 1 salátová okurka
- 2 limety
- 0,5 litru vody (neperlivé, či jemně perlivé, kterou máte raději)
- 2 polévkové lžíce tmavého cukru (protože je zdravější)
- 10 kostek ledu
Okurku pořádně očistíme, nakrájíme na plátky. Rozmixujeme a zalijeme vodou. Necháme odstát v lednici, stačí půl hodinky. Poté scedíme přes jemné sítko a přidáme připravenou limetkovou šťávu a tmavý cukr. Nakonec naplníme sklenici kostkami ledu, nalijeme připravenou limonádu a drink ozdobíme plátkem limetky a okurky.
Levandulová limonáda
- 5 lžic čistých levandulových usušených květů
- 5 citrónů
- 0,5 litru vody (převařené)
- 2 lžíce tmavého cukru nebo medu
- 10 kostek ledu
- větvičku levandule
Levandulové suché květy připravíme na dno nádoby a zalijeme převařenou vodou. Osladíme tmavým cukrem, pořádně zamícháme. Necháme hodinu vychladnout na vzduchu. Takto připravený základ rozmixujeme ručním tyčovým mixérem. Základ uvolní vůni levandule a její krásnou přirozenou barvu. Pokračujeme vymačkáním citronové šťávy a zalitím dalším půllitrem, teď už studené, vody. Pořádně promícháme. Tip pro fajnšmekry: do limonády vložte větvičku levandule a dva plátky citrónu. Samozřejmě v horkých letních dnech podáváme s ledem.
Jahodová limonáda
- 0,25 kg čerstvých jahod
- 0,5 litru vody
- 2 lžíce tmavého cukru nebo medu
- 2 limetky
- 10 kostek ledu
Do velké nádoby vsypeme pokrájené jahody, vymačkáme šťávu z limetek, nasypeme cukr (nebo med) a zalijeme vodou. Ručním tyčovým mixérem upravíme dohladka. Přelíváme přes jemný cedník, dokud nám v něm nezbudou jen jahody a pěna z nich. Lžící vymačkáme dužinu z jahod, zbytek dáme stranou. Pro dokonalý chuťový a vizuální efekt při podávání doplníme ledem, plátkem limetky a půlkami jahod.