RECEPT NA OBLÍBENÉ MEDOVÉ PERNÍČKY

Perníčky milujeme snad všichni, hlavně pak děti. My jsme se rozhodli se s vámi podělit o recept na ověřené, jednoduché a hlavně rychlé medové perníčky, které můžete ochutnávat rovnou po upečení.  Hlavní výhodou tohoto perníkového těsta je však to, že jej hravě zvládnou i děti. Od zpracování těsta přes vykrajování formiček až po konečné zdobení.

heart-gift-pattern-food-holiday-dessert-628667-pxhere.com

Těsto

  • 650 g hladké mouky
  • 250 g moučkového cukru
  • 1 lžíce perníkového koření
  • 1 lžíce jedlé sody
  • 50 g másla (82%)
  • 6 lžic plnotučného mléka
  • 4 žloutky
  • 150 g včelího medu

Ve velké míse promícháme všechny sypké suroviny (moučkový cukr, hladká mouka, perníkové koření a soda). Do dobře smíchané směsi přidáme na kousky nakrájené máslo, žloutky a včelí med. Nakonec přidáme také plnotučné mléko pokojové teploty. Těsto je třeba hníst rukou (což baví hlavně nejmenší členy domácnosti), dokud se všechny suroviny nespojí v hladkou celistvou hmotu. Poté těsto vytvarujeme do velké koule, zabalíme do potravinové fólie a necháme chvíli odpočinout. Doporučujeme na několik desítek minut v lednici. U tohoto těsta to však není nutné, a tak ho můžete zpracovat rovnou. Připravíme si plochu pro válení těsta. Povrch si posypeme hladkou moukou a válečkem válíme na pláty o výšce půl centimetru. Vykrajujeme libovolné tvary, ti náročnější mohou připravit díly pro vlastní sestavy domů či jiných nápadů pro vlastní realizaci. Pečeme v předehřáté troubě na 170 °C, každý plech zhruba 10 minut. Po vytažení z trouby ihned pomažeme pomocí štětce čistým promíchaným žloutkem. Necháme žloutek vyschnout, perníčky vychladnout a můžeme zdobit.

bakery-baking-blur-271458.jpg

Poleva na zdobení medových perníčků

  • 2 oddělené bílky
  • 280 g moučkového cukru
  • pár kapek citronové šťávy

Moučkový cukr si raději dvakrát prosypeme přes jemné (čajové) sítko, aby se nám netvořily tužší části polevy. Poté přidáme oddělený bílek a ručně mícháme. Přidáme ještě několik kapek citronové šťávy a opět mícháme dokud nevznikne středně hustá, jemná poleva. Tu pak vlijeme do zdobících sáčků, papírového kornoutku či cukrářské stříkačky a můžeme zdobit. 

white-star-bell-food-red-blue-1028812-pxhere.com.jpg

Přejeme vám příjemné chvilky strávené přípravou kouzelných vánočních svátků a dobrou chuť!