Léto je tu a s ním tolik oblíbená sezóna grilování a večerů strávených na zahradě u grilu nebo ohně. Jelikož chceme vyhovět všem, bez rozdílu dodržovaných stravovacích návyků a diet, přinášíme vám tři tipy receptů, ze kterých si jistě vyberete ten svůj i vy!

Grilované maso – Argentinský steak s pikantní bylinkovou omáčkou
- 1 kg nízké hovězí roštěné
- 250 g hrubé soli (nejlépe mořské)
- čerstvý drcený pepř (množství dle vlastní chuti)
- 50 ml olivového panenského oleje
Příprava masa pro tento způsob je jednoduchá, výsledek však neobyčejný. Maso nakrájíme (v souladu s jeho strukturou) na silné plátky, ze kterých si připravíme menší medailonky. Ty si naložíme na plech, posypeme hrubou solí a po celé ploše z obou stran potřeme olivovým panenským olejem. Takto naložené uložíme do chladu, nejlépe na noc, nejméně na hodinu. Před samotným grilováním posypeme ještě čerstvě drceným pepřem. Grilujeme na rozpáleném grilu, z obou stran zhruba 7 minut, chceme-li správně středně propečený steak.
- 50 g oblíbených čerstvých bylin
- 1 citron
- 50 ml olivového panenský olej
- 50 ml (nejlépe zeleninového) silného vývaru
- 2-3 lžíce plnotučné hořčice
- 2 feferonky
- 3 stroužky česneku
- sůl pro dochucení
Připravíme si všechny potřebné suroviny. Bylinky a feferony nasekáme na jemno, česnek oloupeme, ostrouháme citronovou kůru. Několik nakrájených koleček feferonek si ponecháme na ozdobení misky při podávání. Feferony, citronovou kůru a bylinky smícháme s hořčicí a zakapeme citronovou šťávou. Česnek prolisujeme nebo nasekáme na jemno, přidáme olej a nakonec silný zeleninový vývar. Dle chutí osolíme a můžeme podávat jako přílohu ke steaku.

Grilování bez masa – Salát Caesar na grilu
- 1 caesar salát
- 8 lžiček pravé majonézy
- 2 ančovičky
- 2 stroužky česneku
- 1 lžička vinného octu (či vašeho oblíbeného bílého druhu octa)
- kousek parmazánu na strouhání
- 2 bílé bagety
- olivový olej (na potření baget)
- sůl k dochucení
Nejdříve si připravíme zálivku, abychom salát mohli po přípravě na grilu rovnou zalít. Na přípravu zálivky si připravíme do misky majonézu, očištěný a prolisovaný česnek, ančovičky zcela rozmačkané vidličkou a ocet. Důkladně vše promícháme. Caesar salát si důkladně očistíme, opláchneme a rozkrojíme napůl. Vnitřními stranami (v rozkrojení) položíme na grilovací rošty. Několik minut (ne na zcela rozpáleném grilu) za stálého hlídání čekáme dokud na salátu neuvidíme opálené stopy grilovací mřížky. Poté salát nakrájíme a připravíme do mísy. Rovnou zalijeme zálivkou a v průběhu připravíme také bagety. Nakrájíme je na tenčí plátky, z obou stran lehce potřeme olivovým panenským olejem, posypeme nejlépe hrubou mořskou solí. Položíme na gril a během minutky otočíme, je-li třeba tak postup opakujeme víckrát. Do salátu přisypeme strouhaný parmazán a můžeme vše pohromadě podávat. Bagety můžete podávat jako přílohu ve formě plátku, chcete-li však klasické krutony, stačí je nakrájet na kostičky.

Grilovaný sýr – Kozí sýr s tymiánem
- 5 ks kozího sýra (klasická balení dostupná v prodeji)
- svazek tymiánu (alespoň 5 větviček)
- 2 čerstvé cukety
- 50 ml olivového panenského oleje
- černý čerstvě drcený pepř k dochucení
Očistíme a opláchneme cuketu a tymián. Cuketu nakrájíme na delší a silnější plátky, do kterých budeme moci sýry obalit. Po obalení kozího sýra do plátků cukety omotáme zlehka tymiánovými větvičkami. Grilovací kámen či plech pokapeme lehce olejem a připravené obalené sýry položíme. Znovu zakapeme olejem na povrchu sýru, posypeme čerstvě drceným pepřem. Grilujeme maximálně 7 minut (podle druhu a žáru grilu), po celou dobu však sýr hlídáme, aby se zcela neroztekl. Podáváme teplé s přílohou, či pečivem (taktéž grilovaným).

Vybrali jste? Tak hurá do toho! Přejeme vám dobrou chuť a mnoho příjemných zážitků při grilování!