TRADIČNÍ ŠTOLA BY NA VAŠEM SVÁTEČNÍM STOLE NEMĚLA CHYBĚT

Vánoční svátky jsou samozřejmě také svátkem tradic a zvyků. Na jeden se však při moderním svátečním menu zapomíná. Tradiční vánoční štola je přitom tak jednoduchá a chutná. Nevěříte? Tak se pojďte přesvědčit.

Co budete potřebovat?

  • 1/2 kg hladké mouky
  • 1/2 másla Hera
  • 1 balení tvarohu
  • 0,2 kg cukru krupice
  • 2 vejce
  • 50 g pravého sádla
  • vanilkový cukr
  • prášek do pečiva
  • hrst rozinek a kandovaného (nebo sušeného) ovoce
  • hrst ořechů a mandlí
  • 3 polévkové lžíce rumu
  • pravé máslo (na potření štoly po upečení)

Jak jsme slíbili, bude to jednoduché a přesto velmi chutné. Myslete však na to, že tradiční vánoční štolu je třeba upéci 3 týdny před samotným plánovaným podáváním. Jediné co tato pochoutka potřebuje, je čas na vyzrání.

Jak na to?

Na připravenou (dostatečně velkou) plochu, nejlépe dřevěný vál, si připravte všechny suroviny. Jednu po druhé přidávejte a zapracovávejte na těsto. Z připraveného, dobře propracovaného těsta si připravte 2 poloviny, které uválejte na dva stejně velké válečky. Ty vložte do předehřáté trouby na 180°C a pečte zhruba 45 minut. Mezitím si připravte rozpuštěné máslo. Ještě za tepla, po vytažení z trouby, pomažte štoly rozpuštěným máslem a obalte je zlehka ve vanilkovém cukru. Nechte vychladnout při pokojové teplotě. Poslední ale velmi důležitá fáze je zabalení a uskladnění. Štoly zabalte do alobalu a dejte do chladu.

Přejeme vám dobrou chuť (nejen u svátečního stolu)!

Zdroj fotografií: pinterest.com

Leave a Reply