Bude mít někdo z vašich blízkých narozeniny? Nebo už prostě nechcete v neděli tvořit jen jednoduchou bábovku? Máme pro vás tip na jedinečný dort, který s přehledem zvládnete vyrobit doma, sami.
Korpus
- 200 g hladké mouky
- 180 g cukru moučka
- 5 vajec
- 1 lžíce oleje
- 1/2 kypřícího prášku
Vejce oddělíme na žloutky a bílky. Z čistých bílků ve velké míse vyšleháme velmi tuhý sníh, do kterého postupně našleháme moučkový cukr. Jakmile se vytvoří hustá pevnější hmota, postupně přidáme a šleháme do připraveného sněhu také žloutky. Mouku si řádně prosypeme přes jemné síto a postupně ručně vmícháme do rozpracovaného těsta. Přidáme také polovinu kypřícího prášku do pečiva a jednu lžíci oleje. Formu můžeme vyložit pečícím papírem (po stěnách formy tak, aby netvořil přehyby) a nebo poctivě vymažeme tukem a prosypeme moukou. Připravené těsto nalijeme do formy a pečeme v troubě při 170 °C zhruba půl hodiny. Zda je korpus upečen, zkontrolujeme špejlí, na kterou se nesmí těsto přilepit. Teprve pak je korpus řádně propečen. Po upečení necháme ještě 15 minut ve vypnuté troubě. Po vytažení korpusu čekáme, až zcela vychladne.
Krém
Jedinečný recept na univerzální krém pro plnění už znáte a pokud vám unikl najdete ho zde: Vařený krém na sto způsobů. Příchuť si můžete vybrat sami a fantazii se meze nekladou. Pokud však chcete klasiku, pak použijte …
Pudinkový krém
- 100 g cukru moučka
- 120 g másla
- 0,5 l mléka
- 2 balení vanilkového (či jiného) pudinku
- 1 vanilkový cukr
Připravíme si puding v poměru 0,5 litrů mléka na dvě balení zvoleného pudinku. 1/3 mléka si odlijeme, důkladně spojíme s pudinkem a mezi tím zbylé mléko prohříváme. Poté vlijeme směs mléka a pudinku. Vaříme dokud pudink neztuhne. Odstavíme a necháme vychladit. Po úplném vychladnutí šleháme a přidáváme všechny zbylé suroviny střídavě. Proces ukončíme ve chvíli, kdy se všechny suroviny spojí a vytvoří hladkou jemnou strukturu.
Dokončení a zdobení
Korpus rozkrojíme na dvě stejné poloviny a pomocí cukrářského sáčku nebo nože pokryjeme krémem. Přiklopíme druhým dílem korpusu a dáme do lednice vytuhnout. Mezi tím si připravíme suroviny na zdobení. Ty můžete volit libovolně. My jsme k finálnímu zdobení přizvali ty nejmenší kuchaře, kteří zvolili čokoládovou polevu, barevné tyčinky na zdobící posyp a barevné lentilky. Po nazdobení opět necháme odpočinout v lednici (nejlépe přes noc).
Přejeme vám hezkou zábavu při pečení a dobrou chuť!