Jste milovníky čokolády a čokoládových pralinek? Máte rádi sladké a inovativní chutě? Nebo vás láká představa zkusit si vyrobit pralinky jako profík? V tom případě navštivte kurz výroby pralinek! My jsme se takového kurzu účastnili a můžeme vám alespoň trochu přiblížit jeho průběh.
Dozvíte se, co jste o čokoládě nevěděli
Kurz výroby pralinek pořádaný e-pralinkárnou Elišky Němcové vás nenaučí jen to, jak si vlastní pralinky vyrobit. Dozvíte se, co je opravdová čokoláda, co by měla obsahovat a jak s ní pracovat. Eliška vás naučí s čokoládou nejen manipulovat, ale také poznat tu opravdovou, dobrou a kvalitní. U koupě čokolády radí hledět hlavně na složení. Pokud se tím budete řídit, překvapí vás, že i za přijatelnou cenu můžete zakoupit kvalitní čokoládu. Ta opravdu kvalitní by měla obsahovat dvě až čtyři složky. A to kakaovou hmotu, neboli kakaové máslo, kakaový prášek, který nám dodává také barvu, cukr ať už bílý rafinovaný, hnědý třtinový, nebo kokosový cukr, vanilkové aroma, které umocňuje finální chuť čokolády a lecitin, který působí jako emulgátor. Neměla by obsahovat žádné další složky jako například rostlinný tuk ani konzervanty. To vše v případě tvrdé hořké čokolády. Podle poměru složek kakaové hmoty a cukru určujeme procenta čokolády. Tedy, máme-li v jednom kilu čokolády 700 g kakaové hmoty a 300 g cukru, jde o 70% čokoládu. Na tomto kurzu se pracuje s čokoládou Single origin Ecuador, která má 65 %.
Jak kurz probíhá?
První část kurzu vás seznámí s náplněmi pralinek, neboli ganache. Z čeho by se měly skládat, v jakém složení a množství surovin, jaké druhy můžeme vyrobit, ale hlavně, jak je vyrobit správně. V případě kurzu, kterého jsme měli možnost se účastnit šlo o náplň malinovou, slaný karamel a kávovou. Následuje teoretická část, ve které se seznámíte se samotnými surovinami, jejich druhy a hlavně pak s jejich kvalitou, která je stěžejním faktorem při výrobě krásných, chutných a kvalitních pralinek. Následně se po názorné ukázce dozvíte, jak vyrobit čokoládové skořepiny tak, aby byly nejen krásné, ale i technicky dokonalé. Připravené formy před vylitím skořepin si po instrukcích můžete libovolně zdobit a poslechnete si také veškerého informace o formách, pomůckách, technikách a samotném zdobení. Důraz je kladen také na správné pomůcky, které u výroby pralinek potřebujete. Paní Eliška je sice uznávaný profesionál, vysvětlí vám však také alternativy a ne příliš nákladné pomůcky k občasnému domácímu tvoření pralinek. Každý z účastníků si rovnou vyrábí dle svého návrhu pralinky, které nejen ochutná, ale odnese si je z kurzu s sebou.
Co vás kurz naučí
Nejde pouze o estetický kurz, ale naopak o kurz, kde se naučíte s čokoládou skvěle pracovat. Od temperace čokolády, přípravy skořepin, naplnění pralinek po všechny potřebné fígly, díky kterým budou i vaše pralinky vypadat jako od profesionála. Proto se před hlavní částí kurzu, tedy vyrobením vlastních pralinek, rozcvičují účastníci vytvořením malých čokolád, které se v kavárnách přidávají pří servírování kávy. Ty si také libovolně zdobí a účastník kurzu zjišťuje nejvhodnější suroviny. Při nalévání čokolády do forem a její další manipulací je třeba pracovat s určitou rychlostí a přesností. Vše od temperace po samotné vyklápění skořepin a již celých pralinek je závislé na správných teplotách odlišných v každém výrobním momentu. Je třeba se naučit správné postupy, pohyby rukou a manipulaci s čokoládou v jednotlivých částech procesu. Například u temperace stěrkami lehká, ohebná a táhlá ruka, kdežto u odlévání skořepin rychlý silný tah. To vše na kurzu uvidíte a uslyšíte také v teorii. Dozvíte se také, proč se takto postupuje, a co by se stalo, kdyby byly postup a samotná práce provedeny jinak. V druhé části kurzu jde o samotné plnění pralinek připravenými náplněmi. Opět s povídáním, jak naplnit, na co si dát pozor, nač klást důraz a jak docílit co nejestetičtější pralinky. V poslední fázi kurzu, po ztuhnutí připravených pralinek v lednicích, přijde na řadu finální zatažení pralinky, uzavření celého díla. To se provádí jedním rychlým tahem tak, aby spodní dno pralinky po obrácení a vyklepnutí nebylo ani příliš silné, ani příliš tenké.
Velké finále a pralinky jsou na světě
Až v tuto chvíli poznáte, zda jste tvořili správně a dodrželi všechny potřebné procesy a kroky. Jestli vaše formy byly dostatečně vyčištěny a naleštěny, tedy, zda vaše pralinky budou nádherně lesklé a bez skvrnek, nebo také to, zda jste dobře vyklepali všechny malé vzduchové bublinky při odlévání skořepin, či jste správně plnili náplní. Z kurzu e-pralinkárny si odnesete mnoho zajímavých poznatků, užitečných informací, skvělých zážitků a samozřejmě krabičku s vlastnoručně vyrobenými pralinkami.
Celý kurz trvá 3-4 hodiny a účastní se ho 3-4 zájemci. Je tedy dostatek času také na vznesení dotazů, odpovědi profesionálky a individuální poradu, když se zrovna něco nepovede. Po absolvování zvládnete vyrobit pralinky také doma a můžete tak udělat radost vlastním sladkým výrobkem na profesionální úrovni. A nejen to! Můžete darovat celý kurz! A nebo si prostě jen udělat radost sami sobě a tenhle jedinečný zážitek a novou dovednost si dopřát.
Nahlédněte pomocí fotografií, jak to na kurzu e-pralinkárny pod taktovkou Elišky Němcové vypadá
Zdroj fotografií: vlastní
» PROMOTION «