Pro většinu z nás je káva nezbytnou součástí každého dne. Každý máme svůj rituál, jak a kdy si kávu vychutnat. Víme však nejzákladnější informace o našem oblíbeném nápoji? Pojďme si je přečíst v kostce.
Jak vzniká káva?
Obvykle horký nápoj získaný z plodů různých druhů rostliny kávovníku. Tyto plody v sobě ukrývají kávová zrna, ze kterých pomocí pražení a mletí vzniká námi milovaná káva. Nejčastěji se setkáme s kávou z kávových zrnek druhu arabika a robusta. Nejlepší výsledná chuť kávy se odvíjí nejen od odrůdy kávovníků, ale také od správné sklizně plodů, jejich zpracování a správného pražení.
Základní rozdělení podle kvality a zpracování
U kávy je důležitá kvalita zrn. I doma lze vyrobit kvalitní kávu v šálku. Důležité je také, jaké zpracování zvolíme. Káva zkrátka není jen káva. Vybrat si může opravdu každý.
- zrnková káva
- mletá káva
- porcovaná káva
- instantní káva
- bio káva
- bezkofeinová káva
- fair trade káva
Typy kávy podle umletí zrn
Základní rozdělení kávy se odvíjí od skutečnosti, jak jsou umleta kávová zrna.
- velmi jemné – turecká káva
- jemné – espresso
- střední – filtrovaná, či překapávaná káva
- hrubé – mokka
Káva podle druhů přípravy
A teď ta nejlepší část, hotová káva v šálku. To, jak ve finále kávový nápoj, který si objednáte v kavárně, restauraci a nebo uvaříte doma, chutná, záleží hlavně na druhu přípravy.
Cappuccino – italský kávový nápoj, skládá se z 1/3 espressa, 1/3 mléka a 1/3 mléčné pěny
Caffè espresso – 7 g pomleté kávy, protlačeno vodou o tlaku 8-10 barů a teplotě do 90 °C
Café latte – nahřáté napěněné mléko, do kterého se vlévá porce espressa
Cafè crema – stejná příprava jako u espressa, avšak z hruběji mleté kávy
Turecká káva – 8-12 g mleté zrnkové kávy, zalito 88-95 °C vodou
Moccacino – smícháním čokoládového sirupu s espressem v poměru 2:1 a stejného množství napěněného mléka
Alžírská káva – připravena z espressa, šlehačky a vaječného likéru
Holandská káva – připravena z espressa, ginu a šlehačky
Vídeňská káva – turecká káva, zdobená šlehačkou