Téměř všichni jsme se na ní těšili a stále nepřicházela. Ale konečně, houbová sezóna je tady! Dala si na čas, avšak nyní stojí za to. Snad při každé procházce lesem pár kousků najdete a ti snaživější odchází po pár hodinách z lesa s plnými koši. A co s tolika houbami, které si domů přinesete? Máme pro vás 3 tipy na výborné pokrmy z hub, díky kterým se budete do lesa vracet pro další a další úlovky.
Steak s hříbky na másle
- 2 ks steak z hovězí kýty
- 200 g hříbků
- 50 g másla
- 3 stroužky česneku
- hrubá sůl, čerstvě drcený pepř
- rozmarýn
- olivový olej
Maso necháme stát zhruba půl hodiny v pokojové teplotě. Důkladně prosypeme solí, pepřem a potřeme olivovým olejem. Rozpálíme si pánev, na kterou steaky položíme a opékáme do zacelení ze všech stran (cca 1-2 min). Maso přendáme na vyhřátý pekáč do předem rozehřáté trouby (150 °C) a pečeme 7-10 min. Pokud máme litinovou pánev, do trouby vložíme maso rovnou v ní. Po vyndání z trouby necháme odpočinout a připravíme si hříbky. Ty očistíme, prolijeme vlažnou vodou a nasekáme na drobno. Orestujeme na troše másla a necháme odstát. Zapracujeme do předem změklého másla a necháme vychladit (nejlépe pár minut v lednici). Do pekáče se steaky vložíme větvičky rozmarýnu, nakrájený česnek a připravené máslo s hříbky. Poté vložíme na posledních pár minut do trouby (nejlépe horký vzduch na nízký stupeň). Podáváme nejlépe s opečenými bramborami.
Houbová polévka se smetanou
- 1 kelímek 12% smetany na vaření
- 500 g čerstvých hub
- 500 g na jemno krájených brambor
- 1 ks cibule na jemno krájené
- 50 g másla
- 40 g hladké mouky
- kmín, sůl
- petržel (na ozdobení)
Houby důkladně očistíme a propláchneme vlažnou vodou, poté osušíme. Nakrájíme na jemné plátky (větší kusy ještě na poloviny). V hrnci na rozpuštěném másle orestujeme dozlatova cibuli a přidáme nakrájené plátky hub. Dusíme dokud houby nezměknou, poté přidáme brambory nakrájené na kostky. Vše důkladně osolíme a přidáme také kmín. Zalijeme litrem vody a vaříme dokud nejsou brambory také hotovy. V dalším hrnci si připravíme světlou jíšku (na rozpuštěném másle zpěníme za stálého míchání hladkou mouku, na minutu odstavíme a zalijeme 200 ml studené vody). Tu poté přidáme do vývaru a vaříme s občasným mícháním maximálně 15 minut na mírném ohni. Dovařenou polévku odstavíme a pomalu smícháváme smetanu. Poslední dochucení a můžeme podávat s petrželkou pro ozdobení.
Houbový guláš
- 500 g čerstvých hub
- 700 ml vývaru (hovězího či kuřecího)
- 2 ks cibule
- sádlo nebo olej (dle chuti)
- 2 kávové lžičky gulášového koření
- 1 kávová lžičku kmínu
- 2 polévkové lžíce hladké mouky
- 2 stroužky česneku
- sůl, pepř, majoránka
Cibuli nasekáme najemno a orestujeme v připraveném hrnci do zlata. Důkladně očištěné houby nakrájené na větší kousky přidáme a za stálého míchání necháme změknout. Posypeme gulášovým kořením (s obsahem papriky sladké a zároveň jemně pálivé), kmínem a moukou. Po důkladném prosmažení zalijeme vývarem, přidáme prolisovaný česnek, promícháme a vaříme dokud houby nezměknou. Dochutíme solí, pepřem a přidáme také majoránku. Necháme povařit 3 minutky. Podáváme s čerstvým chlebem, knedlíkem či pečenými bramborami.
Vybrali jsme pro vás tyto tři typy receptu a věříme, že každý si vybere ten svůj. Ať už jste milovník masa, jemné smetanové polévky či klasické české kuchyně,
Přejeme vám dobrou chuť!