3 TIPY, JAK TĚLU CHUTNĚ DOPŘÁT MRKEV

Ať už mrkev máte, či nemáte v oblibě, měla by být nezbytnou složkou stravy, kterou si dopřáváme. Dá se připravit na spousta způsobů a dokáže vyhovět jedlíkům jak sladkých, tak slaných či kyselých pokrmů.

leaf-summer-orange-food-cooking-produce-975812-pxhere.com.jpg

Mrkev je velmi důležitá už jen díky množství a pestrosti látek které obsahuje. Za zmínku určitě stojí významné množství beta karotenu (provitaminu A), vlákniny a antioxidantů. A my pro vás máme několik typů, jak jí jednoduše a chutně zapojit do jídelníčku.

Mrkvový vláčný piškot s čokoládovou polevou

  • 200 g oleje
  • 500 g polohrubé mouky
  • 500 g (nastrouhaná) mrkve
  • 500 g cukru (moučka)
  • 4 vejce
  • 1 prášek do pečiva
  • 1/2 hořké čokolády (na vaření)

Do velké mísy si připravíme cukr a vejce, které vyšleháme do pěny. Pomalu a zlehka přidáváme olej a šleháme dokud se vše nespojí. Mrkev si řádně očistíme a na velmi jemno nastrouháme. Vmícháme do připravené směsi a nakonec přisypeme mouku spolu s kypřícím práškem. Připravíme si plech s vyššími okraji a vyložíme jej pečícím papírem. Těsto vlijeme a rovnoměrně rozprostřeme po plechu. Pečeme v předehřáté troubě na 180 °C přibližně 20 minut. Chvíli necháme odstát a mírně vychladit. Mezitím si nad parou s plátkem másla necháme rozpustit polovinu hořké čokolády na vaření. Tou polijeme mrkvový piškot a rozmažeme tak, aby čokoláda byla rovnoměrně nanesená.

sweet-dish-food-produce-breakfast-chocolate-711493-pxhere.com.jpg

Mrkvová polévka

  • 0,5 kg mrkve
  • 3 polévkové lžíce másla
  • 1 cibule
  • 1 l (drůbežího) vývaru
  • nové koření
  • kmín (římský)
  • pepř, sůl
  • 1 lžíce medu
  • 1 lžíce citronové šťávy

Očistíme si mrkev a cibuli. Nakrájíme na libovolné kusy (nakonec budeme mixovat, nemusí být tedy stejné a vzhledné). Rozpálíme máslo a mrkev restujeme do zlata. Přidáme nasekanou cibuli, kmín a nové koření. V případě, že chceme přidat také med a citronovou šťávu (pokud jim neholdujeme, přidávat nemusíme), tak vmícháme. Zalijeme drůbežím vývarem a vaříme mrkev dokud není zcela měkká. Osolíme a opepříme dle chuti. Jakmile je vývar s mrkví hotov, začneme mixovat tyčovým mixérem a to do té doby, než bude polévka úplně hladká. Před podáním můžeme ozdobit bylinkou. Můžeme přidat také na drobno krájené restované pečivo. Pokud máte rádi jemnější krémové polévky doladíte nejlépe lžicí smetany.

warm-orange-dish-food-produce-vegetable-1197347-pxhere.com

Mrkvové placičky

  • 300 g mrkve
  • 1 vejce
  • 1 šálek polohrubé mouky
  • 2 lžíce olivového oleje
  • stroužek česneku
  • trs pažitky
  • 1-2 dílky česneku (dle chuti)
  • sůl a pepř pro dochucení

Mrkev dobře očistíme a nastrouháme. Pažitku nasekáme na jemno a rozdrtíme česnek. Vše nandáme do mísy, přidáme mouku a vejce. Umícháme těsto a dochutíme solí a pepřem. Tvarované středně hrubé placičky pečeme na vymazané pánvi olivovým olejem při střední teplotě dokud nejsou zcela propečené (cca. 5 minut z každé strany). Podávat můžeme jak teplé, tak vychladlé. Vhodným doplňkem k dokonalé chuti placiček může být oblíbený dip (jakýkoli druh) nebo dresing. Placičky můžeme podávat také jako přílohu k hlavnímu chodu.

816fb85e997093ee72d361ff56ec9d4c.jpg

Zdroj fotografií: pinterest.com