Ať už mrkev máte, či nemáte v oblibě, měla by být nezbytnou složkou stravy, kterou si dopřáváme. Dá se připravit na spousta způsobů a dokáže vyhovět jedlíkům jak sladkých, tak slaných či kyselých pokrmů.
Mrkev je velmi důležitá už jen díky množství a pestrosti látek které obsahuje. Za zmínku určitě stojí významné množství beta karotenu (provitaminu A), vlákniny a antioxidantů. A my pro vás máme několik typů, jak jí jednoduše a chutně zapojit do jídelníčku.
Mrkvový vláčný piškot s čokoládovou polevou
- 200 g oleje
- 500 g polohrubé mouky
- 500 g (nastrouhaná) mrkve
- 500 g cukru (moučka)
- 4 vejce
- 1 prášek do pečiva
- 1/2 hořké čokolády (na vaření)
Do velké mísy si připravíme cukr a vejce, které vyšleháme do pěny. Pomalu a zlehka přidáváme olej a šleháme dokud se vše nespojí. Mrkev si řádně očistíme a na velmi jemno nastrouháme. Vmícháme do připravené směsi a nakonec přisypeme mouku spolu s kypřícím práškem. Připravíme si plech s vyššími okraji a vyložíme jej pečícím papírem. Těsto vlijeme a rovnoměrně rozprostřeme po plechu. Pečeme v předehřáté troubě na 180 °C přibližně 20 minut. Chvíli necháme odstát a mírně vychladit. Mezitím si nad parou s plátkem másla necháme rozpustit polovinu hořké čokolády na vaření. Tou polijeme mrkvový piškot a rozmažeme tak, aby čokoláda byla rovnoměrně nanesená.
Mrkvová polévka
- 0,5 kg mrkve
- 3 polévkové lžíce másla
- 1 cibule
- 1 l (drůbežího) vývaru
- nové koření
- kmín (římský)
- pepř, sůl
- 1 lžíce medu
- 1 lžíce citronové šťávy
Očistíme si mrkev a cibuli. Nakrájíme na libovolné kusy (nakonec budeme mixovat, nemusí být tedy stejné a vzhledné). Rozpálíme máslo a mrkev restujeme do zlata. Přidáme nasekanou cibuli, kmín a nové koření. V případě, že chceme přidat také med a citronovou šťávu (pokud jim neholdujeme, přidávat nemusíme), tak vmícháme. Zalijeme drůbežím vývarem a vaříme mrkev dokud není zcela měkká. Osolíme a opepříme dle chuti. Jakmile je vývar s mrkví hotov, začneme mixovat tyčovým mixérem a to do té doby, než bude polévka úplně hladká. Před podáním můžeme ozdobit bylinkou. Můžeme přidat také na drobno krájené restované pečivo. Pokud máte rádi jemnější krémové polévky doladíte nejlépe lžicí smetany.
Mrkvové placičky
- 300 g mrkve
- 1 vejce
- 1 šálek polohrubé mouky
- 2 lžíce olivového oleje
- stroužek česneku
- trs pažitky
- 1-2 dílky česneku (dle chuti)
- sůl a pepř pro dochucení
Mrkev dobře očistíme a nastrouháme. Pažitku nasekáme na jemno a rozdrtíme česnek. Vše nandáme do mísy, přidáme mouku a vejce. Umícháme těsto a dochutíme solí a pepřem. Tvarované středně hrubé placičky pečeme na vymazané pánvi olivovým olejem při střední teplotě dokud nejsou zcela propečené (cca. 5 minut z každé strany). Podávat můžeme jak teplé, tak vychladlé. Vhodným doplňkem k dokonalé chuti placiček může být oblíbený dip (jakýkoli druh) nebo dresing. Placičky můžeme podávat také jako přílohu k hlavnímu chodu.