DOMÁCÍ PEČENÝ ČAJ

Ačkoli už čekáme léto, dny jsou stále vcelku chladné. Jak se zahřát a alespoň chutí se přiblížit tolik očekávanému letnímu období? Ovocný pečený čaj, který si dokážete vyrobit doma, je to pravé.

  • 1 kg čerstvého ovoce vlastního výběru (například jablka, hrušky, maliny, lesní ovoce, jahody, ananas, pomeranč)
  • 1 citron
  • 0,5 kg třtinového cukru
  • skořice, badyán, hřebíček

Nejprve si připravíme zavařovací sklenice. Musí byt naprosto čisté a suché. Předehřejeme troubu na 220 °C. Ovoce, které jsme pro přípravu čaje zvolili, si nakrájíme na kousky. Poměr jednotlivých druhů ovoce určíme podle vlastní chutě. Nakrájené ovoce naložíme do vyšší zapékací mísy či pekáče a zasypeme třtinovým cukrem. Máte rádi opravdu sladké čaje? Můžete pak přidat více cukru. Dále přidáme koření (pokud některé ze zmíněných druhů nemáte rádi, vynechte je) a zakapeme šťávou z jednoho citronu. Takto připravenou směs přikryjeme víkem a pečeme 30 minut. Poté odkryjeme a důkladně promícháme ovoce spolu se šťávou, kterou ovoce při pečení pustilo. Pečeme ještě zhruba 15 minut bez víka a alespoň 2krát opakujeme promíchání. Vypneme troubu a připravenou pečenou směs, dokud je ještě horká, nandáme do připravených zavařovacích sklenic. Ty po naplnění a důkladném zavíčkování otočíme a položíme na víčka dnem vzhůru. Necháme zcela vychladnout, otočíme a uskladníme (v pokojové teplotě, případně v lednici).

Při podávání v 250 ml hrníčku louhujeme 4 lžičky ovocného pečeného čaje. Po louhování můžeme směs buď přecedit sítkem a podávat jako čistý šálek čaje a nebo pečené ovoce po vypití prostě sníst.

Leave a Reply