Jaro je tu v celé své kráse a s ním i jedinečné rostlinné suroviny pro výrobu domácích produktů pro celý rok. Máme pro vás tip, jak zpracovat sedmikrásky, pampelišky a černý bez jako výborný rostlinný med! Ten vás potěší nejen v zimě při oslazení horkých nápojů, ale také v létě při přípravě osvěžujících domácích limonád.
Sedmikráskový med
- 1 litrová mísa květů sedmikrásek
- 0,5 kg cukru krupice (či třtinového cukru)
- 1 celý citron
- 0,5 litru vody
Nasbírané květy sedmikrásek důkladně propláchneme vodou a očistíme od nečistot. Poté posypeme cukrem a zakapeme šťávou z celého citronu. Necháme odstát do druhého dne při pokojové teplotě. Následující den zalijeme vodou a necháme opět do druhého dne louhovat. Takto připravené sedmikrásky svaříme na mírném ohni (či stupni). Dobu vaření zbytečně neprodlužujeme, mysleme na to, že čím delší doba vaření je, tím více užitečných látek se vyvaří. Odstavíme a necháme zcela vychladnout. Poté znovu povaříme a opakujeme dokud samotná směs neztuhne. Po ztuhnutí (posledním povaření) cedíme a naléváme ještě horký med do připravených řádně očištěných a suchých zavařovacích sklenic. Po naplnění se ujistíme, zda máme opravdu pořádně uzavřenou sklenici a pak postavíme sklenice vzhůru nohama na víčko. Po vychlazení otočíme a můžeme uskladnit a užívat.
Pampeliškový med
- cca 150 květů rozkvetlých pampelišek
- 0,5 kg cukru krupice (či třtinového cukru)
- 1 celý citron
- 0,5 litru vody
Nasbírané rozkvetlé pampelišky si připravíme do dostatečně velkého hrnce a zalijeme vodou. Lehce povaříme a přidáme nakrájený citron včetně citronové kůry. Necháme do druhého dne louhovat. Následující den vychladlou a odstátou směs důkladně cedíme a přidáme všechen odvážený cukr. Znovu provaříme za občasného promíchání. Doba vaření záleží na hustotě, kterou požadujeme. Připravený, tuhý a zkaramelizovaný med nalijeme do zavařovacích sklenic a postavíme otočením na víko. Po vychladnutí otočíme na dno sklenice a můžeme uskladnit.
Med z černého bezu
- 30 květů černého bezu
- 2 celé citrony
- 1 kg cukru krupice (či třtinového cukru)
- 0,5 litru vody
Květy černého bezu opláchneme ve studené lázni a důkladně očistíme od nečistot. Důraz klademe na odstranění broučků, kteří se drží v samých květech bezu. Očistíme také od dlouhých silných stonků. Květy si připravíme do velkého hrnce, přidáme také nakrájené citrony včetně citrónové kůry a zalijeme vodou. Lehce povaříme (zhruba 20 minut) a odstavíme. Květy s citronem necháme do druhého dne takto louhovat. Následující den cedíme, do vzniklé tekutiny přidáme cukr a pomalu vaříme, dokud med neztuhne do požadované hustoty. Dokud je vzniklý med horký, naplníme do zavařovacích sklenic a necháme vychladit otočené a postavené vzhůru nohama. Po vychladnutí otočíme zpět a můžeme uskladnit.
U sklenic, do niž med naléváme, si musíme být opravdu jistí důkladným umytím a vyčistěním. Zavařovací sklenice musí být před naplněním a odstavením opravdu zcela suché. Nezapomeňme také na důkladné uzavření zavařovacích sklenic. Pokud provedeme bez zavaření je třeba mít na paměti, že musíme uskladnit všechny tyto druhy medu na tmavém a chladném místě. Takto připravený med nemusí sloužit pouze pro oslazení čaje, ale můžeme jej použít všude tam, kde používáme jiná sladidla, nebo také při přípravě osvěžujících domácích limonád. Pokud si vaříme med právě pro přípravu limonád, nemusíme vařit příliš dlouho. Naopak můžeme vytvořit méně hustou směs pro snazší rozpustnost.
Přejeme vám úspěšné vaření a dobrou chuť!